Μ-Λ ΚΚΕ Παραμυθιάς | Στο έλεος των καταστροφικών πυρκαγιών το καλοκαίρι και του χιονιά το χειμώνα

Ανακοίνωση


Και πάλι το ίδιο σκηνικό. Και πάλι μια από τα ίδια. Ανεξέλεγκτες καταστροφικές πυρκαγιές μετατρέπουν σε κρανίου τόπο εκτάσεις στη Αττική, στην Κορινθία, τη Βοιωτία, τη Ρόδο (εδώ και μέρες. στο τουριστικό σαλόνι της χώρας), απέναντί μας στη Κέρκυρα. Εκατοντάδες σπίτια έγιναν στάχτη ή έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, περιουσίες του κόσμου αφανίστηκαν. Τα πύρινα μέτωπα έφτασαν μια ανάσα από μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα τα οποία εκκενώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και παρά τη θέληση της μεγαλοεργοδοσίας.

Φυσικές καταστροφές τις λένε, αλλά αυτή είναι η πραγματική εικόνα του φιλελεύθερου «επιτελικού κράτους» που ξέρει μόνο να λεηλατεί. Το δόγμα κοινωνικοποίηση των ζημιών αλλά ιδιωτικοποίηση των κερδών φέρνει την απαξίωση, υποχρηματοδότηση και διάβρωση όλου του κρατικού προστατευτικού μηχανισμό και φυσικά της δασοπυρόσβεσης και της πυροπροστασίας. Φέρνει τις θλιβερές εικόνες βιβλικής καταστροφής που κάνουν το γύρο του κόσμου κατά την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και το χορό κερδοσκοπίας πάνω στα καμένα.

Αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα που βοά, έσπευσε να εξωραΐσει, πριν την εκδήλωση των δήθεν «ακραίων καιρικών φαινομένων» (δηλαδή τον συνηθισμένο καλοκαιρινό καύσωνα και τους συνηθισμένους καλοκαιρινούς ανέμους που τους αναγορεύουμε σε «στρατηγούς»), ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης κατά την «εθιμοτυπική» επίσκεψή του στο υπουργείο πολιτικής προστασίας. Εκεί χωρίς αιδώ αναφέρθηκε «στα καινούρια αεροσκάφη, καινούρια ελικόπτερα, πολλά καινούρια μέσα για το πυροσβεστικό σώμα, μέσα στα επόμενα χρόνια», κάνοντας λόγο για «κοσμογονία» (!). Δεν τα έφερε στην προηγούμενη θητεία αλλά θα τα φέρει .. σε λίγα χρόνια. Από δίπλα και ο θηριώδης προπαγανδιστικός μηχανισμός των ΜΜΕ για να βγάλει «λάδι» την κυβέρνηση, να προπαγανδίζει την τεράστια δήθεν κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, να αποτρέψει κάθε ίχνος κριτικής.

Το ξεγυμνωμένο μπλόκ εξουσίας βαπτίζοντας το κρέας ψάρια κρύβουν αυτό που ο κόσμος έχει τούμπανο. Την πάγια εγκληματική «επιτελική» κρατική και κυβερνητική αδιαφορία για την ύπαρξη στοιχειώδους αντιπυρικού σχεδιασμού, την έλλειψη του παραμικρού συντονισμού και την έγκαιρη επέμβαση «στο πεδίο», την πολιτική διάλυσης τελικά των υποδομών πολιτικής προστασίας. (Είναι χαρακτηριστικό πως στα δασαρχεία Λαυρίου και Πάρνηθας δεν υπάρχει δασεργάτης ούτε για δείγμα). Τα ευτράπελα με τους πυροσβεστικούς κρουνούς που δε λειτουργούν. Κωμικοτραγική η σκηνή που η αστυνομική αύρα αντικαθιστά πυροσβεστικά οχήματα, αποτυπώνουν ανάγλυφα τις χτυπητές ελλείψεις στην πυροσβεστική (σε 4.547 υπολογίζονται οι κενές οργανικές θέσεις, το σύνολο των οχημάτων δεν έχει περάσει από προληπτικό έλεγχο ΚΤΕΟ και το 85% του συνόλου των 3.500 οχημάτων έχουν ηλικία πάνω από δέκα έτη).

Παρά τα κυβερνητικά φληναφήματα περί αύξησης των πόρων, μόνο οι πιστώσεις για τη μισθοδοσία του προσωπικού είναι μειωμένες κατά 7,5 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι από υποτυπώδης έως και ανύπαρκτος ο ατομικός εξοπλισμός του. Όσον αφορά τα εναέρια μέσα που επίσης …έλαμψαν δια της απουσίας τους (CANADAIR), έχουν ξεπεράσει τα 45 χρόνια (!) πτητικού έργου και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ανταλλακτικά. Αξίζει να σημειωθεί πως η ένδεια σε προσωπικό γιγαντώνεται και από τα μπαλώματα του Μητσοτάκη, ο οποίος ως γνωστόν προχωρά σε στελέχωση του ΕΚΑΒ με πυροσβέστες, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την επάνδρωση της FRAPORT και των ιδιωτικοποιημένων αυτοκινητοδρόμων.

Στα πλαίσια αυτά οι νεοφιλελεύθεροι ταγοί του Μητσοτάκη επικαλούνται την «ατομική ευθύνη», στοχοποιώντας ως ενόχους τους «αμελείς», αλλά και «το γείτονα που δεν καθαρίζει το οικόπεδο». Ο ίδιος ο Μητσοτάκης κάνει λόγο «για μια κουλτούρα εκκενώσεων η οποία αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα», αναφερόμενος στο γνωστό 112, με την αποστολή του οποίου αρχίζει και τελειώνει οποιαδήποτε κυβερνητική ευθύνη, όπως και με το κλείσιμο των εθνικών δρόμων. Για την ακινητοποίηση χιλιάδων οχημάτων σε αυτούς ευθύνονται οι οδηγοί που «δε συμμορφώθηκαν προς τις κυβερνητικές υποδείξεις».




In this article

Join the Conversation