Υπουργός Ναυτιλίας | «Επένδυση μεγάλης αναπτυξιακής πνοής για την Θεσπρωτία η παραχώρηση του ΟΛΗΓ»

Στην συζήτηση του Σ/Ν για την «Κύρωση Τροποποίησης και Κωδικοποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της "Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε."

«Δεν πωλείται κανένα λιμάνι, καμία υποδομή, κανένα κτήριο ή οποιαδήποτε άλλη περιουσία του δημοσίου αλλά παραχωρείται σε ιδιώτη η διαχείριση της εταιρείας “Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας”» ξεκαθάρισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του σχεδίου νόμου για την «Κύρωση της από 29 Μαρτίου 2023 Τροποποίησης και Κωδικοποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.” – Κύρωση της από 29 Μαρτίου 2023 Συμφωνίας Τροποποίησης της από 2 Φεβρουαρίου 2018 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.”» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τόνισε ότι « η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΗΓ θα δώσει μια μεγάλη αναπτυξιακή πνοή στην Θεσπρωτία, στον θαλάσσιο τουρισμό και την οικονομία».

Απαντώντας στις αιτιάσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «ο επενδυτής αναλαμβάνει την διαχείριση μαζί με την ευθύνη να κάνει ο ίδιος σημαντικές επενδύσεις μέχρι το 2062». Χαρακτήρισε ικανοποιητικό το τίμημα των 125 εκατ. ευρώ της παραχώρησης καθώς όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης ο ΟΛΗΓ είχε το 2022 τζίρο 6 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 ο τζίρος ήταν 5,6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη 800.000 ευρώ. Ο υπουργός σημείωσε ότι ο επενδυτής, ο όμιλος Grimaldi, προέκυψε μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν πολλά επιχειρηματικά σχήματα. Ο υπουργός, υπεραμύνθηκε της πολιτικής επιλογής της αξιοποίησης λιμένων μέσω παραχωρήσεων αναφέροντας ότι στον ΟΛΘ από την παραχώρηση που έγινε το 2018 έχουν υπάρξει 70 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 52%, οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ από του 83 εργαζόμενους που αρχικά είχαν ζητήσει μετάταξη τελικά μόνο 13 θέλησαν να ολοκληρωθεί. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, τόνισε, πως «αξιοποιούμε την δημόσια περιουσία, χωρίς φόβο και χωρίς κανένα πάθος». Ο υπουργός ανέφερε ότι «αυτό που γίνεται στην Ηγουμενίτσα θα μπορούσε να περιγραφή και ως υπό- παραχώρηση μέρους του τμήματος που είχε στην ευθύνη του ο κρατικός ΟΛΗΓ, καθώς μεγάλο μέρος από τις υποδομές μεταφέρονται στην τοπική κοινωνία. Αντίθετα, ο επενδυτής αναλαμβάνει να κατασκευάσει και άλλες στοχευμένες υποδομές στον τουρισμό και στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, όπως οι επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τουριστικών καταφυγίων, την μετατροπή αλιευτικών σε τουριστικά καταφύγια και βέβαια την μεγάλη μαρίνα στην Ηγουμενίτσα. Επενδύσεις και έργα που θα γίνουν, όπως είπε, θα είναι δημόσια περιουσία καθώς ούτε τα ντοκς, ούτε οι γερανογέφυρες, ούτε οι μαρίνες, ούτε ο ηλεκτροφωτισμός δεν μπορεί ούτε να φύγουν ούτε να μετακομίσουν.

Στο αίτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη να καταθέσει ο υπουργός την σύμβαση παραχώρησης των μετοχών του ΟΛΗΓ, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι αυτό εκ φεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου του, καθώς η σύμβαση παραχώρησης έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο δεν οφείλει να τις κοινοποιεί



In this article

Join the Conversation