΄Εκλεισε το Γυμνάσιο Νεράιδας από έλλειψη μαθητών…

Δεν θα χτυπήσει το κουδούνι σ' ένα σχολείο, που λειτουργούσε από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και είχε αναβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια

Μια ακόμη δυσάρεστη εξέλιξη, που δείχνει ότι η επαρχία όλο και ερημώνει.

Δεν θα ανοίξει φέτος η πόρτα του Γυμνασίου Νεράιδας (Μενίνας) Παραμυθιάς. Και δεν θα χτυπήσει το κουδούνι σ’ ένα σχολείο, που λειτουργούσε από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και είχε αναβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια.

Ανεστάλη η λειτουργία του από τους αρμόδιους για το σχολικό έτος 2023-2024, λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού.

Αναπόφευκτη συνέπεια της συρρίκνωσης του πληθυσμού των χωριών, που παίρνει διαστάσεις ερήμωσής τους, αλλά δυστυχώς όλοι εφησυχάζουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε.
Μάλιστα τα παιδιά από τα χωριά μεταφέρονταν στην έδρα του Γυμνασίου με μισθωμένα ταξί, γεγονός που σημαίνει ότι είχαν κάποια έσοδα οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές του τόπου.

Είχε εργαστήριο πληροφορικής, εξοπλισμένο με 10 σταθερούς σταθμούς εργασίας και 3 φορητούς. Επιπλέον για τις ανάγκες των μαθημάτων διατίθονταν περιφερειακές συσκευές, όπως εκτυπωτής, σκάνερ και βιντεοπροβολέας. Υπήρχαν ακόμη αθλητικές εγκαταστάσεις, με κύριες τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, και σχολική βιβλιοθήκη.

Να σημειωθεί ότι και το Δημοτικό Σχολείο Νεράιδας συρρικνώνεται από μαθητές όλο και περισσότερο, με αναπόφευκτη συνέπεια να απειλείται και αυτό με ” λουκέτο”.

Είναι, πλέον, ορατός ο μαρασμός της επαρχίας. Δεν μπορούν τα χωριά να στείλουν μήνυμα ζωής και ελπίδας.

Η έλλειψη διαχρονικά ζωηρού κρατικού ενδιαφέροντος για τους κατοίκους της υπαίθρου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και τον περιορισμό των περιθωρίων για την επαγγελματική αποκατάσταση των κατοίκων. Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή και για μια αποδοτικότερη εργασία ανάγκασε πολλούς να καταφύγουν στις πόλεις, άσχετα αν με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε σ’ αυτές συμφόρηση θεσιθηρών ή να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, και όλα αυτά με μεγάλες κοινωνικές συνέπειες.

Είναι ανάγκη να καταλάβουμε πως η δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για τη συγκράτηση στις εστίες τους των κατοίκων της υπαίθρου είναι εθνική επιταγή.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ



In this article

Join the Conversation