Φάνης Μπέλλος | “Αυτό είναι το έργο μας και αυτές οι προκλήσεις της νέας θητείας”

Συνέντευξη

Συνέντευξη στο Thespro.gr

Ποια είναι τα κύρια κίνητρα που σας ώθησαν να αποφασίσετε να είστε εκ νέου υποψήφιος με το συνδυασμό του Γιάννη Καραγιάννη?

Όπως έχω ήδη δηλώσει, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, μου ανέθεσε θέσεις ευθύνης σε τομείς δύσκολους και εξαιρετικά νευραλγικούς. Δουλέψαμε μαζί, σαν ομάδα, και πετύχαμε πολλά. Αντίστοιχα πολλά δρομολογήσαμε για την επόμενη μέρα του Δήμου με πολύ κόπο και τη συμμετοχή όλων. Αυτό το έργο, ανυπομονούμε να συνεχίσουμε, με στόχο πάντα την πρόοδο και την ευημερία του τόπου. Η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπο του Γιάννη, της ομάδας που τον στελεχώνει αλλά και των συνεργατών του, ανανεώθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Άλλωστε το σύνθημα του συνδυασμού είναι: Συνεχίζουμε μαζί… Μιλάμε με πράξεις!…

Πώς κρίνετε το έργο σας μέχρι σήμερα?

Η τετραετία που πέρασε είχε πολλές δυσκολίες. Συνέπεσε με αρκετές «κρίσεις», με πρώτη και καλύτερη αυτή του Covid που δημιούργησε πολλές λειτουργικές δυσκολίες και όχι μόνο. Θα απαντήσω όμως σύντομα και περιεκτικά: στο διάστημα της διαχείρισης του Δήμου από την παρούσα Δημοτική Αρχή, καταφέραμε να δημοπρατήσουμε 26 έργα, προμήθειες και υπηρεσίες, συνολικού προϋπολογισμού 18.500.000 € περίπου. Σημειώνω ότι αναφέρομαι μόνο στις δημοπρατήσεις και όχι σε παρεμβάσεις μικρότερου προϋπολογισμού οι οποίες που στο σύνολό τους αγγίζουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επίσης. Από αυτά, 6 έργα είχαν ενταχθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Τα υπόλοιπα 20 αφορούν διεκδικήσεις και εντάξεις της παρούσας. Προϋπολογιστικά, οι συμβασιοποιήσεις έχουν αγγίξει ποσοστό ίσο με 99%. Σε σχέση με τα οικονομικά του Δήμου γενικότερα, καταφέραμε μια αύξηση του Προϋπολογισμού του Δήμου που αγγίζει το 100%, μέσω των χρηματοδοτήσεων από νέες εντάξεις έργων προμηθειών και υπηρεσιών σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Νομίζω ότι οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Και μετά λόγου γνώσεως θα πρότειαν να τους καταγράψετε ως αριθμούς ρεκόρ για την ιστορία του Δήμου.

Πώς κρίνετε τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον κ. Θ. Μπρέστα και ΝΑΙ με επικεφαλής τον κ. Α. Ντάνη?

Η εμπειρία μου στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης μετράει πολλά χρόνια. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ζω σε αυτό τον τόπο και γνωρίζω τους ανθρώπους του, μου δίνει τη δυνατότητα να μπορώ να κρίνω, ως ένα βαθμό πάντα, με μια διαφορετική ίσως ματιά τα πράγματα. Ξεκινώντας από το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης θεωρώ τον κ. Μπρέστα έναν άνθρωπο που έχει αποδείξει τον εαυτό του στην κοινωνία και αναμένω με χαρά να παρακολουθήσω την πορεία του και σε αυτό το στίβο μάχης. Οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου του είναι επίσης γνωστό ότι προέρχονται αμιγώς από το χώρο της αριστεράς, άξιοι και ενεργοί συμπολίτες μας. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους. Δεν μπορώ να μην εκφράσω τη λύπη μου για την απουσία του κ. Κουτσή από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο που ήταν ένας άνθρωπος εξαιρετικά δραστήριος πολιτικά, εύστοχος και διαβασμένος. Είμαι σίγουρος όμως ότι ο κ. Μπρέστας θα τον αντικαταστήσει επάξια.

Αναφορικά με το συνδυασμό ΝΑΙ του κ. Ντάνη και ξεκινώντας από τον ίδιο, θα πω τα εξής: Γνωρίζω τον κ. Ντάνη προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια. Νέος επιστήμονας, με αξιοσύνη που δεν αμφισβητείται. Φυσικά η απόφασή του να ασχοληθεί με τα κοινά του τόπου καταγωγής του αποτέλεσε μια έκπληξη για μένα, όπως και για πολλούς άλλους, δεδομένης της μακρόχρονης απουσίας του από τα «πάτρια εδάφη». Σε κάθε περίπτωση ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρχει όταν πλέον δούμε το σύνολο των εξίσου ικανών και άξιων υποψηφίων συμπολιτών μας και τις τοποθετήσεις τους στα αντίστοιχα συμβούλια. Δεν μπορώ βέβαια να μην τονίσω ότι με ξενίζει ο μηχανισμός με τον όποιο στελεχώθηκε το ψηφοδέλτιό του μέσα σε 20 σχεδόν ημέρες, ειδικά σε μια εποχή που ο αποχρωματισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών θεωρείται επιβεβλημένος. Αποτελεί όμως θετική έκβαση για τον τόπο η προσθήκη ενός ακόμη συνδυασμού στο terrain για την εξασφάλιση τουλάχιστον της πολυφωνίας. Καλό αγώνα και καλή επιτυχία σε όλους.

Πως κρίνετε τις έως τώρα τοποθετήσεις των αντίπαλων συνδυασμών αναφορικά με τα προβλήματα του Δήμου?

Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις του κ. Μπρέστα, από όσα μέχρι σήμερα έχω παρακολουθήσει, αγγίζουν κάποια ζητήματα τα οποία αποτελούν και δικούς μας προβληματισμούς, τα οποία έχουν μερικώς δρομολογηθεί, με τα υπόλοιπα να αποτελούν άμεσες προτεραιότητές μας.

Από την άλλη, οι τοποθετήσεις του κ. Ντάνη σε πρόσφατη συνέντευξή του σε σχέση με τις προτεραιότητές του για την ανάπτυξη του Δήμου, με έκαναν να αναρωτηθώ. Αφενός αναρωτήθηκα για τον ίδιο και για το πώς μπορεί να θέτει ως προτεραιότητες πράγματα που έχουν σχεδόν στο σύνολό τους ήδη δρομολογηθεί ή ακόμη χειρότερα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης από την παρούσα δημοτική αρχή. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι ως υποψήφιος Δήμαρχος με παρουσία ενός μήνα, σε έναν τόπο από τον οποίο απουσιάζει εδώ και χρόνια, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει τα προβλήματα, καθώς και τα πεπραγμένα μιας τετραετίας. Αναγνωρίζοντας όμως την καλή του πρόθεση και διάθεση για προσφορά, αναρωτιέμαι για ποιό λόγο δεν τον προστάτεψαν σε αυτές του τις δημόσιες δηλώσεις οι ίδιοι οι συνεργάτες του, ειδικά όσοι φαίνεται να έχουν συμβάλλει και στην απόφασή του να θέσει εαυτόν ως υποψήφιο Δήμαρχο. Θα αναμένω πάντως με ενδιαφέρον και την ανακοίνωση του προγράμματος του συνδυασμού του.

Ποιες είναι τα κυριότερα διαχειριστικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Σουλίου κατά την άποψή σας?

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των μικρών Ο.Τ.Α. που καταγράφηκε και στα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής πληθυσμού του 2021, είναι η συρρίκνωσή τους. Η μείωση του πληθυσμού του Δήμου Σουλίου, κάτω από τον πληθυσμό «ασφαλείας» των 10.000 κατοίκων, συνεπάγεται αυτόματα τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων, επομένως και των δυνατοτήτων για επεμβάσεις, βελτιώσεις, αποκαταστάσεις, έργα κλπ. με χρήση των ιδίων πόρων του. Ταυτόχρονα, οι ευκαιρίες για συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα επίσης μειώνονται αισθητά, για Δήμους με τα δικά μας νέα πληθυσμιακά δεδομένα. Σε ότι αφορά τις δαπάνες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κάλυψη του ενεργειακού κόστους που αποτελεί μια από τις δαπάνες που βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες, αποτελεί ένα τεράστιο θέμα επίσης. Αξίζει επίσης αναφοράς η έλλειψη μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού, η υποστελέχωση του Δήμου, η οποία δυσχεραίνει κατά πολύ τη διαχείριση, με το υπάρχον προσωπικό να υπερβάλλει πολλές φορές εαυτόν για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η έκταση της περιοχής διοικητικής ευθύνης του Δήμου παραμένει η ίδια, οι υποδομές σε πολλές περιπτώσεις είναι ομολογουμένως προβληματικές, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και οι πόροι μειώνονται, οι εξισώσεις που πρέπει να λυθούν είναι δύσκολες. Ευτυχώς η παρακαταθήκη που δημιουργήθηκε την προηγούμενη τετραετία σε σχέση με διεκδικήσεις προσωπικού, αλλά και μελέτες και προτάσεις χρηματοδότησης αποτελεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας για την επόμενη μέρα του Δήμου.

Ποιές είναι οι κύριες προτεραιότητες σας για την ανάπτυξη του Σουλίου ως Δήμου?

Οι προτεραιότητες που τέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούν τη βάση για την πορεία του Δήμου προς το μέλλον. Αφορούν τους δημότες σαν σύνολο και όχι σαν μονάδες. Και οι προτεραιότητες καθορίζονται από τις συνθήκες, που δεν είναι τοπικές αλλά παγκόσμιες. Η ενεργειακή κρίση είναι ένας από τους παράγοντες που σίγουρα θα καθορίσουν τον τρόπο που θα κινηθούμε στα επόμενα χρόνια. Το ίδιο και η περιβαλλοντική. Οφείλουμε να προστατέψουμε τα δώρα της φύσης, που κάνουν αυτό τον τόπο αυτό που είναι. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει επίσης συνθήκες που προβληματίζουν ιδιαίτερα. Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάπτυξη του τουρισμού η ανάδειξη του τόπου και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα μπορούσα να αναπτύξω το θέμα ιδιαίτερα εκτενώς, θα προτιμήσω όμως να δείτε τα επιμέρους στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας. Σε κάθε περίπτωση όλα τα παραπάνω αλλά και όσα μικρότερα και μεγαλύτερα θα παρουσιαστούν, έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, το δημότη του Δήμου Σουλίου, για την βραχυπρόθεσμη αλλά κυρίως μακροπρόθεσμη ευημερία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητάς του, θα συνεχίζουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους δημότες του Δήμου Σουλίου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου?

Είμαστε ένας Δήμος μικρός, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι του Δήμου Σουλίου να είναι πραγματικά οι δικοί μας άνθρωποι. Οι γονείς μας, τα αδέρφια μας, τα παιδιά μας, συγγενείς εξ αίματος, εξ’ αγχιστείας, φίλοι και γνωστοί. Εμείς που ασχοληθήκαμε με τα κοινά την τελευταία τετραετία, αλλά και όλοι όσοι προστέθηκαν στην ομάδα μας σε αυτοί την εκλογική μάχη, έχουμε ένα και μόνο κοινό στόχο: να σταθούμε δίπλα στο δικό μας άνθρωπο, το δημότη του Δήμου Σουλίου. Με γνώμωνα το έργο μας και οδηγό το πρόγραμμά μας, θα πορευτούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Καλώ τους συνδημότες μου να αποφασίσουν με το χέρι στην καρδιά. Εμπιστεύομαι την κρίση τους και υπενθυμίζω ότι η στιγμή του παραβάν και της κάλπης είναι εντελώς προσωπική! Σε αυτό τον αγώνα σας θέλουμε όλους δίπλα μας!

In this article

Join the Conversation