To Μ-Λ ΚΚΕ Παραμυθιάς για την σημερινή απεργία

Ανακοίνωση

Σαν να μην έφτανε το χτύπημα στις εργασιακά δικαιώματα που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι τον Ιούνιο του 2021 με τον Νόμο Χατζηδάκη, έρχεται το νομοσχέδιο Γεωργιάδη να αποδείξει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα και ότι η 8ωρη εργασία μπορεί να θεωρείται άπιαστο όνειρο, ενώ ταυτόχρονα έχουμε νέο χτύπημα στις ΣΣΕ αλλά κα στην επέκταση της ποινικοποίησης της απεργίας με την νομιμοποίηση της απεργοσπασίας.

Με την αύξηση του ωραρίου σε 13 ώρες ημερησίως και την απασχόληση σε πολλούς εργοδότες που εισηγείται το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν «κατά παραγγελία», δηλαδή εκτάκτως και συγκεκριμένες ώρες (προφανώς τις ώρες αιχμής), με ειδοποίηση λίγες ώρες νωρίτερα. Με άλλα λόγια, θα δεσμεύονται με συμβάσεις ότι θα δέχονται ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ωράριο, το οποίο θα υπαγορεύεται από τον εργοδότη, και τις ανάγκες του… Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να νομιμοποιήσει όλες τις παρατυπίες (εις βάρος του εργαζόμενου πάντα) που είχαν παρατηρηθεί, προωθώντας κάθε είδους ευέλικτη μορφή εργασίας. Η μορφή που επιλέγει να το κάνει είναι ήδη γνωστή στα «προηγμένα» κράτη (πχ. στο Ηνωμένο Βασίλειο) ως «λευκές συμβάσεις» (white contracts), «συμβάσεις μηδενικών ωρών» (zero hours contracts) ή «συμβάσεις κατά παραγγελία» (on demand contracts), δηλαδή συμβάσεις που διαθέτεις τον εαυτό σου στον εργοδότη εν λευκώ και συμβάσεις που ξεκινούν από μηδενικό ωράριο, χωρίς δεσμεύσεις και προϋποθέσεις από πλευράς εργοδοσίας. Έτσι, ενσωματώνεται απολύτως η αντίστοιχη Κοινοτική Οδηγία.

Χωρίς σταθερό ωράριο δεν υπάρχει σταθερός μισθός, ούτε κατώτατα όρια αποδοχών, επιδόματα, άδειες κτλ. Όσοι θα υπογράφουν τέτοιου είδους συμβάσεις, δεν θα θεωρούνται άνεργοι. Συγχρόνως, η κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας του εργαζόμενου θα περιορίζει την προσωπική του ελευθερία για χάρη του εργοδότη, και δεν θα του αφήνει περιθώριο ξεκούρασης , οικογενειακού προγραμματισμού. Πρόκειται για το αποκορύφωμα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που προετοίμαζαν όλα οι προηγούμενοι αντεργατικοί νόμοι.

Ταυτόχρονα ποινικοποιούν το δικαίωμα στην απεργία με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς. Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας εμφανίστηκε ως “ενσωμάτωση της Οδηγίας(ΕΕ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έρχεται να προσθέσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα εναντίον των εργαζόμενων και των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους που θα τολμούν να περιφρουρήσουν το δικαίωμα της απεργίας και της κατάληψης χώρου εργασίας, με μια προσθήκη σε άρθρο του νόμου Χατζηδάκη Το νέο άρθρο ποινικοποιεί το δικαίωμα υπεράσπισης της απεργίας επιβάλλοντας, πολύ σκληρές ποινές που σχεδόν εξομοιώνονται με ποινές κακουργημάτων!.

Απέναντι στην βάρβαρη πολιτική της Δεξιάς για τους εργαζόμενους και το λαό δεν υπάρχει κανείς άλλος δρόμος έξω από το δρόμο του παλλαϊκού ανυποχώρητου αγώνα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργανωμένη μαζική κινητοποίηση με μοχλό πάλης τα συνδικάτα για αυξήσεις πραγματικές στους μισθούς, στις συντάξεις, για δραστική μείωση της βαριάς φορολογίας, για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και νέου εργατοκτόνου αντιδραστικού αυταρχικού πλαισίου Γεωργιάδη, για την απόκρουση και ανατροπή τελικά αυτής της πολιτικής.

Να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά! Επαναφορά γνήσιων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
Όχι στην κατάργηση 8ωρου 5νθήμερου.Μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία για όλους/ες Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Συνδικάτα ταξικά όχι εργοδοτικά. Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων.
«Μηδενικές ώρες» σημαίνει μηδενική ασφάλεια και μηδενικά δικαιώματα!
Η βαρβαρότητα στους εργασιακούς χώρους και οι απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις πρέπει να σταματήσουν!
Η προστασία της εργασίας δεν είναι η προστασία των απεργοσπαστικών μηχανισμών

In this article

Join the Conversation