Την Μητρόπολη Παραμυθιάς επιστέφτηκε ο τοποτηρητής Κονίτσης Ανδρέας

Για την παραλαβή της Μητρόπολης, σφράγιση, κατόπιν απογραφής, του Επισκοπείου (χώρου διαμονής του πρ. Μητροπολίτου) και ό,τι άλλο ορίζεται

Στην Παραμυθιά βρέθηκε ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατών Γηρομερίου και Πάργας, Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας.

Ορίστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μετά την παραίτηση του Μητροπολίτου πρώην Παραμυθίας Τίτου και το χρονικό διάστημα της Τοποτηρητείας του δεν είναι μεγάλο, καθώς στις 9 Οκτωβρίου θα εκλεγεί νέος Μητροπολίτης και κάποιες ημέρες αργότερα, μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, θα ενθρονιστεί.

Κατά την πρώτη αυτή παρουσία του στην Παραμυθιά, ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες, που προβλέπονται σ’ αυτές της περιπτώσεις, παραλαβή της Μητρόπολης, σφράγιση, κατόπιν απογραφής, του Επισκοπείου (χώρου διαμονής του Μητροπολίτου) και ό,τι άλλο ορίζεται.

Το σημαντικό, όμως είναι ότι ο Μητροπολίτης Κονίτσης συναντήθηκε με τον παραιτηθέντα Μητροπολίτη Παραμυθίας, μέσα σ’ ένα κλίμα ιδιαίτερα συναισθηματικό.

Ο Σεβασμιώτατος Ανδρέας αναγνωρίζει και θαυμάζει τις αρετές του κ. Τίτου, ο οποίος είναι ένας Ιεράρχης με αληθινή ευσέβεια και ακέραιο ήθος, που ποτέ δεν προκαλεί, αλλά με την πραότητά του δημιουργεί πνευματικές υπερβάσεις.

Από την άλλη και ο Σεβασμιώτατος Τίτος βλέπει στο πρόσωπο του διαδόχου του αλησμόνητου Σεβαστιανού, Μητροπολίτου Ανδρέου, τον θαρραλέο Επίσκοπο, που δεν διστάζει να λέει με τόλμη την γνώμη του και να παρεμβαίνει καίρια σε εκκλησιαστικά και θρησκευτικά ζητήματα.

Πρόκειται για δύο πολιούς (παλαιούς) Αρχιερείς, που ο καθένας με τον τρόπο του και την προσωπικότητά του, αναδεικνύουν τον ευρύ ρόλο και λόγο της Εκκλησίας στην κοινωνία, και κυρίως διαμορφώνουν ένα πνεύμα ψυχικής ανάτασης στους δύσκολους καιρούς, που ζούμε…

π. Ηλίας Μάκος

In this article

Join the Conversation