Για τις περιφερειακές εκλογές | Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος

...στα χαρτιά, όλα...

Στις 8 Οκτωβρίου 2023 θα διεξαχθούν οι περιφερειακές εκλογές σ΄ αυτές κατέρχεται και πάλι υποψήφιος ο κ. Α. Καρχιμάνης βρισκόμενος σ αυτή την θέση 13 χρόνια από το 2010.

Στο Νομό Θεσπρωτίας στην πύλη της Ευρώπης όπου έχει κατασκευαστεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας (ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ) και αρχίζει ο αυτοκινητόδρομος ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ που καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη, κατασκευασμένα πριν 2010, καμία άλλη μεγάλη υποδομή δεν έχει γίνει, ούτε έχει δρομολογηθεί.

Υποδομές που συζητούνταν και είχαν εγκριθεί ,σε κάποιες είχαν αρχίσει και μελέτες οι οποίες είναι απαραίτητες για την βελτίωση των υποδομών της Θεσπρωτίας έχουν μείνει στα χαρτιά από το 2010 όπως:

1. Σύνδεση-οδική λιμένα Ηγουμενίτσας με μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου , περιφερειακός δρόμος Ηγουμενίτσας.
2. Σιδηροδρομική σύνδεση
3. Σύνδεση οδική κόμβου Νεοχωρίου-Εγνατίας με παραλιακό δρόμο Ηγουμενίτσας Πρέβεζας.
4. Σύνδεση οδική Ηγουμενίτσας με Φιλιάτι νέα σύνδεση ή βελτίωση της υπάρχουσας (πρόσβαση στο Νοσοκομείο).
5. Ιστορικός χώρος Σουλίου : ανάδειξη, αναστύλωση κατοικιών Σουλιωτών, διάσωση πηγαδιών , πολεοδόμηση οικισμού(δρόμοι, μονοπάτια) κλπ. Επίλυση ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον ιστορικό χώρο ,απόδοση τίτλων σε κατοίκους της περιοχής, ώστε να δώσει προοπτική ανάπτυξης και διάσωσης του χώρου.
6. Ολοκλήρωση βιοτεχνικού πάρκου Γκρίκας και δρομολόγηση κατασκευής Εμπορευματικού κέντρου Γκρίκας-λιμένα Ηγουμενίτσας, σιδηροδρομική σύνδεση λιμανιού με εμπορευματικό κέντρο.
7. Ολοκλήρωση ύδρευσης νομού από πηγές Πέντε Εκκλησιών , Λαγκάβιστας.
8. Πανεπιστήμιο στο νομό: δημιουργία παραρτήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο νομό με θέμα τις συνδυασμένες μεταφορές (λιμενικές, οδικές, σιδηροδρομικές), τουρισμό, ιχθυοκαλλιέργειες.
9. Ολοκλήρωση του λιμανιού Ηγουμενίτσας με κατασκευή Μαρίνας .

Μια ατομική καταγραφή μπορεί και σίγουρα υπάρχουν και άλλα, ίσως πιο σημαντικά. Επίσης δεν έχω αντιληφθεί να γίνεται κάποιος δημόσιος διάλογος για τον σχεδιασμό του επόμενου ΕΣΠΑ (όπως γινόταν πάντοτε) ,ούτε αν έγινε για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αν εντάχθηκε κάποιο σημαντικό έργο για το Νομό Θεσπρωτίας (ελπίζω με την αναθεώρηση του να ενταχθεί κάποιο).

Αλήθεια πόσα χρόνια πρέπει να διοικείται η Ήπειρος από την ίδια ομάδα ανθρώπων (Καρχιμάνης κλπ) για να ασχοληθεί με την Θεσπρωτία ώστε να αναδείξει και υλοποιήσει κάποιες υποδομές , δίπλα στις βασικές Λιμάνι-Εγνατία.

Μήπως σταδιακά επανερχόμαστε όπως παλιά στην ξεχασμένη Θεσπρωτία. Ελπίζω όχι, πρέπει να αφυπνιστούμε.

Η επιλογή βέβαια ανήκει πάντα στον πολίτη και είναι σεβαστή.

Καλό προεκλογικό αγώνα .

In this article

Join the Conversation