Το τελετουργικό της αυριανής χειροτονίας του νέου Μητροπολίτου Παραμυθίας

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Η ημέρα χειροτονίας του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Παραμυθίας ορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο για αυριο 21 Οκτωβρίου. Θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη, κατά τις χειροτονίες Αρχιερέων, τελετουργική διαδικασία, όπως ορίζεται στον Κώδικα Ειδικών Θεμάτων Εκκλησιαστικής Τάξεως.

Θα τελεστεί στο Μητροπολιτικό ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, με τη συμμετοχή και άλλων Αρχιερέων.

Αρμόδιοι να λειτουργήσουν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο είναι κυρίως οι Συνοδικοί Μητροπολίτες, μπορούν όμως και άλλοι. Συνήθως ο αριθμός των συλλειτουργούντων Αρχιερέων δεν υπερβαίνει τους δώδεκα.

Το κείμενο της Ομολογίας της Πίστεως, το οποίο διαβάζει ο χειροτονούμενος, υπογράφεται τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος, μπροστά σε όλους, και μετά την ανάγνωσή του παραδίδεται στον Αρχιεπίσκοπο και στη συνέχεια στον Εκκλησιάρχη και τέλος στον Προσωπάρχη της Ιεράς Συνόδο για να πρωτοκολληθεί.

Κατά την Ομολογία της Πίστεως, η οποία συνήθως δίνεται σε τρεις στάσεις, ο χειροτονούμενος στέκεται την Ωραία Πύλη (στην ανώτερη βαθμίδα της κλίμακας), όπου έχει εξέλθει συνοδευόμενος από τους δύο Πρώτους Διακόνους, μετά το τέλος της Δοξολογίας του Όρθρου και πριν το Απολυτίκιο της ημέρας.

Όσα ψάλλονται στη χειροτονία Μητροπολίτου είναι συγκεκριμένα και έχουν να κάνουν με τον εορτασμό της ημέρας της πεντηκοστής.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και μετά τη “Φήμη” του Αρχιεπισκόπου και πριν την ανάγνωση του Αποστόλου της Θείας Λειτουργίας, ο χειροτονούμενος με πλήρη την ιερατική στολή και το σταυρό του και ασκεπής, εξέρχεται στην Ωραία Πύλη με τη συνοδεία του πρώτου και του δεύτερου στα πρεσβεία ιερείς, που συλλειτουργούν, και ακολουθούν ομιλίες.

Μετά τις ομιλίες ο χειροτονούμενος εισέρχεται υπό την συνοδεία των δύο αρχαιότερων ως προς τα πρεσβεία Αρχιερέων στο Ιερό Βήμα και λαμβάνει χώρα ο ιερός “Χορός” γύρω από την Αγία Τράπεζα.

Κατά την ώρα της χειροτονίας οι αρχαιότεροι στα Πρεσβεία Αρχιερείς συγκρατούν το ευαγγέλιο στον τράχηλο του χειροτονουμένου, ενώ οι υπόλοιποι Αρχιερείς συνεφάπτονται μεταξύ τους σε ένδειξη συγκατάθεσης.

Τον νέο Αρχιερέα ενδύει ο Αρχιεπίσκοπος και μετά το τέλος της Χειροτονίας ψάλλεται η “Φήμη” του. Στο “Κοινωνικό” κοινωνεί πρώτος ο Αρχιεπίσκοπος και μετά ο νεοχειροτονημένος.

Μετά τη χειροτονία ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώνει τον τοποτηρητή της χηρεύουσας Μητρόπολης, όπως από εδώ και στο εξής μνημονεύεται ο νέος Μητροπολίτης.



In this article

Join the Conversation