Εγνατία Οδός | «Πακέτο» σε ΤΕΡΝΑ – Intrakat η συντήρηση και λειτουργία με 156 εκατ. ευρώ

Για 24 μήνες

Την κοινοπραξία Τέρνα – Intrakat ανακήρυξε προσωρινό ανάδοχο η Εγνατία Οδός Α.Ε για δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 160 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που αφορούν στην λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου σε Δυτικό και Ανατολικό Τομέα.

Βασικές υποχρεώσεις του αναδόχου και για τα δύο έργα είναι η τεχνική αστυνόμευση, η λειτουργία, οι εργασίες στοιχειώδους ή και προληπτικής συντήρησης καθώς και οι εργασίες αναβάθμισης – βελτίωσης όλων των έργων Πολιτικού Μηχανικού και Η-Μ εγκαταστάσεων του Αυτοκινητοδρόμου και των καθέτων αξόνων του – ανοικτής οδοποιίας και σηράγγων – για 24 μήνες στα συγκεκριμένα τμήματα.

Στα “δικά” μας, ειναι το τμήμα της Εγνατίας Οδού  από την έξοδο του Λιμένα Ηγουμενίτσας μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) 17 Κλειδίου, μήκους περίπου 289 χλμ.

Η κοινοπραξία Τέρνα – Intrakat ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος – μειοδότης με έκπτωση 3,14% και 2,91% αντίστοιχα (προσφορές 85,2 εκατ. και 70,88 εκατ. ευρώ, συνολικά 156 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται η υπογραφή της σύμβασης για την 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού με την κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – Egis. Όταν ο αυτοκινητόδρομος θα περάσει στην ευθύνη του παραχωρησιούχου τα έργα που τον αφορούν θα υλοποιούνται από την ΓΕΚ Τέρνα.

Σχετικά με την σύμβαση της παραχώρησης για την οποία οι ΓΕΚ Τέρνα – Egis έδωσαν προσφορά 1,496 δις. ευρώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εκκρεμότητα είναι ο έλεγχός της από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όσο αφορά στο τελικό ποσό που θα καταβάλει η κοινοπραξία στο δημόσιο πιθανότατα θα είναι διαφορετικό από το προαναφερόμενο καθώς στο κλείσιμο των συμβάσεων αυτών υπολογίζεται ρήτρα επιτοκιακού κινδύνου. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) είναι ότι η παραχώρηση της Εγνατίας θα ξεκινήσει το 1ο εξάμηνο του 2023.

 

In this article

Join the Conversation