To KKE Θεσπρωτίας για την μείωση της βασικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων

Ανακοίνωση


Με αισθήματα οργής και αγανάκτησης έχουν πλημμυρίσει οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που είδαν στους λογαριασμούς τους το ποσό της προκαταβολής (70%) της βασικής ενίσχυσης του έτους 2023 να είναι μειωμένο από 20% έως και 50%. Παράλληλα υπήρχαν και περιπτώσεις που δεν καταβλήθηκε ούτε ένα ευρώ.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 που προβλέπει συνολική μείωση της «Βασικής Ενίσχυσης» μεγαλύτερη από 250 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Απώλειες που δεν θα αντισταθμιστούν από τις υπόλοιπες άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ όπως τα “οικολογικά προγράμματα”, η “αναδιανεμητική ενίσχυση”, οι “συνδεδεμένες” κ.α., η πληρωμή των οποίων έπεται, καθώς το συνολικό κονδύλι της νέας περιόδου είναι μειωμένο κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο της περιόδου 2014 – 2020, ενώ οι απώλειες για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους θα διευρυνθούν σε διψήφια ποσοστά εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισμού.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που έχοντας ως κοινή στρατηγική τους τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων έχουν υπερψηφίσει αυτήν την πολιτική.

Ευθύνες έχουν και οι τοπικές διοικήσεις (Περιφέρεια, Δήμοι) που το προηγούμενο διάστημα έβαλαν πλάτη στην προώθηση των στόχων της νέας ΚΑΠ οργανώνοντας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Ηπείρου ημερίδες προετοιμασίας για την κατάρτιση των “στρατηγικών σχεδίων” της ΚΑΠ 2021-2027 και καλλιεργώντας αυταπάτες ότι με τη νέα ΚΑΠ μπορεί να βελτιωθεί ή τουλάχιστον να μην επιδεινωθεί η κατάσταση των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Τώρα προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνοντας το φταίξιμο σε “διαχειριστικές ανεπάρκειες” του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που μιλούν για “κυβερνητικό φιάσκο”. Μαζί και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου που υπερασπίζοντας την κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό, μιλάει για αρρυθμίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αποπροσανατολίζει τους κτηνοτρόφους. Την ίδια ώρα το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης που υπέβαλλε η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ακυρωθεί.

Οι άμεσες ενισχύσεις αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος των εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα των αγροτών τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι και αυτό που κάνουν είναι να επιτείνουν το “μαρτύριο της σταγόνας” που υφίστανται οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι προσπαθώντας να διατηρήσουν το βιός τους.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να κάνουν την οργή και αγανάκτηση οργάνωση και αγώνα ενάντια στους αντιπάλους τους που είναι οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Να εμπιστευτούν την δύναμή τους και μέσα από Αγροτικούς – Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, φτιάνοντας καινούργιους όπου δεν υπάρχουν, δυναμώνοντας το πανελλαδικά οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκπροσωπεί η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) να απαιτήσουν να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις και αυτές να δίνονται μόνο σ΄αυτούς που πραγματικά παράγουν με μοναδικό κριτήριο το φυτικό και το ζωϊκό κεφάλαιο. Ταυτόχρονα να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και της ίδιας της ζωής τους.

Μαζικά και οργανωμένα μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και όλους αυτούς που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος να παλέψουν ώστε τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας να περάσουν στους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου για να ζήσει ο λαός σύμφωνα με τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες.

 

In this article

Join the Conversation