Τι προσμένουν οι πιστοί της Μητροπόλεως Παραμυθίας από το νέο Ποιμενάρχη | Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Οι προσκλίσεις για την αναγέννηση της Μητρόπολης

Οι πιστοί της Μητροπόλεως Παραμυθίας προσμένουν από το νέο Ποιμενάρχη τους και το θεωρούν σίγουρο ότι θα τους οδηγήσει σε μια πνευματική ανάταση και θα παρουσιάσει έργο φωτεινό, που θα σταλάξει βαθιά στις ψυχές τους. Με την ευκαιρία ακούγονται απόψεις από πολλούς για το πως, κατά τη γνώμη τους, μπορεί να αναγεννηθεί η Μητρόπολη Παραμυθιάς.

Χρειάζονται, εκτιμούν, μια σειρά από παρεμβάσεις, που έχουν να κάνουν:

-Με την έλλειψη στελεχικού δυναμικού και πολύ περισσότερο με την έλλειψη ικανού στελεχιακού δυναμικού.

-Με τη λειτουργία δομών στα εγκαταλελειμμένα επί δεκαετίες κτίρια, που ανήκουν στη Μητρόπολη και χρειάζονται άμεση ανακαίνιση.

-Με την τοποθέτηση κατάλληλων (με μορφωτικά και άλλα προσόντα) κληρικών στις ενορίες με μεγάλο πληθυσμό, καθώς και στις ενορίες στα παράλια, όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος.

Βέβαια ένα ερώτημα είναι, που θα βρεθούν οι μορφωμένοι κληρικοί, καθώς υπάρχει αδυναμία εύρεσης ενδιαφερομένων να γίνουν κληρικοί. Σαφώς αυτό είναι ένα αγκάθι. Αλλά με ενδεδειγμένους χειρισμούς, όπως στοχευμένες χειροτονίες, δημιουργία πνευματικών κινήτρων για την χειροτονία προσοντούχων κληρικών κ.λπ., μπορεί το πρόβλημα, που φαίνεται εκ πρώτης όψεως ανυπέρβλητο, να ξεπεραστεί. Όμως δεν νοείται σήμερα, με τις τόσες κοινωνικές ανάγκες, τα τόσα προβλήματα και τις τόσες αγωνίες των ανθρώπων, να χειροτονούνται κληρικοί, που στερούνται παιδείας, μόνο και μόνο για βιοποριστικούς λόγους. Απαραίτητα είναι και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα.

-Με την αναζωογόνηση κλειστών ή ακέφαλων Μοναστηριών και με την αποκατάσταση της τάξης σ’ αυτά (αν διαπιστωθεί ότι έχει διασαλευθεί) και την προσέλκυση μοναχών για να τα επανδρώσουν.

-Με ενδελεχή και προς όλες τις κατευθύνσεις έλεγχο των πραγμάτων.

-Με την αποτροπή δημιουργίας “περιβάλλοντος”, “αυλής” κολάκων και οσφυοκαμπτών, που “δένουν και λύνουν”, αλλά με την ισότιμη μεταχείριση όλων των ιερέων και ανάλογα με τα προσόντα τους.

-Με την εδραίωση πνεύματος δικαιοσύνης και την αποκατάσταση τυχόν αυθαιρεσιών (αν έχουν γίνει).

-Με τη δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων, αλλά και την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων στήριξης των νέων, καθώς η νεολαία χρειάζεται καθοδήγηση, προκειμένου να προσανατολιστεί σωστά στη χοάνη των καιρών μας.

-Με την ολική αναδιοργάνωση του Ραδιοφωνικού Σταθμού ” Ορθόδοξος Λόγος”, προκειμένου να προβάλλεται μέσω αυτού όχι μόνο εκκλησιαστικά, αλλά και κοινωνικά και πολιτιστικά και ιστορικά και λαογραφικά ο τόπος και να εκπέμπονται με ουσιαστικό τρόπο τα Ορθόδοξα μηνύματα.

In this article

Join the Conversation