Εξαιρείται (προς το παρόν) η Εγνατία Οδός από τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων από την Πρωτοχρονιά

Δήλωση του CEO της Εγνατίας Οδού Κωνσταντίνου Κουτσούκου

Αυξάνονται από την Πρωτοχρονιά του 2024 οι τιμές των διοδίων μετά τις διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους παραχωρησιούχους εκμετάλλευσης των εθνικών οδών. Η αύξηση στο ποσό των διοδίων αφορά στις εταιρείες «Κεντρική Οδός», «Ολυμπία Οδός», «Μορέας», «Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο» και «Ιόνια Οδός».

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατία Οδός ΑΕ Κωνσταντίνος Κουτσούκος από τις συγκεκριμένες αυξήσεις που θα γίνουν σταδιακά τα επόμενα τρία χρόνια εξαιρείται η Εγνατία Οδός καθώς πρόκειται για κρατική εταιρεία και υπόκειται σε διαφορετικό ΦΕΚ από τις ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης των εθνικών οδών. «Στα διόδια της Εγνατία Οδός ΑΕ δεν θα γίνουν αυξήσεις. Η εταιρεία δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις γιατί δεν είναι ιδιωτική», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούκος.

Πράγμα που σημαίνει πως μεχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της Εγνατίας Οδού (οσονούπω δηλαδή) δεν αλλάξουν οι τιμές.

Όπως αποφασίστηκε, οι αυξήσεις θα επιμεριστούν σε τρία έτη, με μείωση της ονομαστικής αύξησης από 12% στο 10%, συγκριτικά. Η πρώτη αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μένει να ανακοινωθεί πώς θα μοιραστεί. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, η αύξηση του ποσού θα αναπροσαρμόζεται κατά 6% ετησίως. Σε αυτή πιθανώς θα ενσωματωθεί και η αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,6% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες στη συμφωνία προβλέπεται ότι η προσαύξηση 12% που αφορά στο 2023 και δεν εισπράχθηκε ποτέ από τους παραχωρησιούχους, θα μοιραστεί σε τρεις δόσεις από την επόμενη χρονιά έως το 2026.

Προς το παρόν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει κάνει επίσημα ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα. Εάν τελικώς επιβεβαιωθεί η αύξηση, η επιβάρυνση για την τσέπη μας στο κόστος των διοδίων θα είναι ως εξής:

  • Για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα ανέλθει σε 33,75 ευρώ από 31,35 ευρώ που είναι τώρα.
  • Για τη διαδρομή Αθήνα-Πάτρα θα αυξηθεί στα 12,70 ευρώ έναντι 11,80 ευρώ, τώρα.
  • Για τη διαδρομή Αθήνα-Καλαμάτα θα διαμορφωθεί στα 15,0 ευρώ, από 13,95 ευρώ, ενώ για τη διαδρομή Αθήνα-Ιωάννινα με τη διέλευση από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου) θα αυξηθεί στα 41,15 ευρώ από 38,25 ευρώ.

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις όπως και η επιμέρους αναφορά στην ανατίμηση του πληρωτέου ποσού ανά σταθμό διοδίων, σε κάθε διαδρομή.

In this article

error: Content is protected !!