Στον πρώην Μητροπολίτη κ. Τίτο, αφιερωμένο το ημερολόγιο του 2024 της Μητρόπολης Παραμυθιάς

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Αφιερωμένο στον Μητροπολίτη πρώην Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Τίτο, ο οποίος παραιτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2023, λόγω γήρατος, και αφού είχε συμπληρώσει 49 ολόκληρα χρόνια ποιμαντορίας, είναι το ημερολόγιο 2024 της τοπικής Μητροπόλεως.

Περιγράφεται συνοπτικά η αρχιερατική του πορεία και δράση, μέσα από ένα κείμενο περιεκτικό, ουσιώδη και αντιπροσωπευτικό της διαδρομής του κ. κ. Τίτου, που έγραψε ο διάδοχός του Μητροπολίτης Σεραπίων, διανθισμένο με διάφορες φωτογραφίες.

Εκτιμώντας κανείς συνολικά την πορεία του Σεβασμιωτάτου Τίτου, αυθόρμητα καταλήγει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο πολυσέβαστος Αρχιερέας αποτελεί μια μαρτυρία Ορθόδοξου ήθους, τόσο με τη στάση της προσευχής, όσο και με τη στάση της ζωής, καθώς και με τη στάση του λόγου.

Αλλά και με τη στάση της σιωπής, όταν χρειάστηκε, που τον ανατροφοδοτεί εσωτερικά και δείχνει την ικανότητά του μέσα στον κόσμο του θορύβου, να σιωπά, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται ακόμη καλύτερα το βάθος του και να φαίνεται η ικανότητα της ταπείνωσής του.

Με την πνευματικότητα στη βιοτή του του δημιούργησε μια ωραιότητα. Και λόγω του σημείου εμβάθυνσης, που έχει φτάσει στην ύπαρξή του, βοηθά όλους μας, να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για να δούμε τον Θεό, και ακέρωτα τα αυτιά μας, για να ακούμε τη θεία διδασκαλία.

Αναδείχθηκε ένας ευγενής άνθρωπος, δηλαδή ένας άνθρωπος χωρίς μνησικακία, που δεν στηρίζεται πάνω στον εαυτό του, αλλά στο είναι του Θεού, το οποίο έχει απορροφήσει η καρδιά του, γι’ αυτό τόλμησε και τολμά ν’ αγαπά αληθινά.

Ένας άνθρωπος διαπερασμένος με λιτότητα και λεπτότητα, με δωρική λιτότητα, αλλά και με αυτή τη μακάρια λεπτότητα, για την οποία μιλάνε οι ασκητές, που τον κάνει να ξεχωρίζει ακόμη και στα πιο απλά, στα πιο καθημερινά, στα πιο κοινά.

Χρειαζόμαστε στις χαλεπές ημέρες μας τέτοιες μορφές, για να αφυπνίζουν τους υπνοβάτες, για να δείχνουν το ουράνιο τόξο του κάλλους, που συνδέει τον Θεό με τη γη, για να παροτρύνουν στην αναγκαιότητα της μεταστροφής, η οποία μπορεί να μας αποκαλύψει τη διάβαση της αγιότητας…

 

In this article