Β. Γιόγιακας προς Γ. Σταμάτη για το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια | «Θα πω στον πρόεδρο την επόμενη φορά να σε κατεβάσει με σταυρό»

Μετά από ένα διήμερο έντονων διεργασιών και ζυμώσεων στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κατά την ενημέρωση των μελών.

Η κυβέρνηση επιταχύνει την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μετά από ένα διήμερο έντονων διεργασιών και ζυμώσεων στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κατά την ενημέρωση των μελών της από κυβερνητικά στελέχη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η κυβέρνηση επιταχύνει την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια προκειμένου να κλείσει το θέμα με την ψήφιση του από την Βουλή και να μπει τέλος σε μία περίοδο αναταραχής εξαιτίας των αντιδράσεων που προκαλεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο έντονος διάλογος του Βασίλη Γιόγιακα
Ο πιο έντονος διάλογος ήταν αυτός του βουλευτή Επικρατείας Γιώργου Σταμάτη με τον βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα. Ο κ. Σταμάτης πήγε ένα βήμα παραπέρα και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μισό» αφού κατά την άποψη του «έπρεπε να έχουμε και την παρένθετη μητρότητα», σημειώνοντας ότι αυτή είναι η προσωπική του θέση και σεβόμενος το γεγονός ότι ο ίδιος δεν κατεβαίνει με σταυρό εν αντιθέσει με τους περισσότερους συναδέλφους του στην αίθουσα. «Θα πω στον πρόεδρο την επόμενη φορά να σε κατεβάσει με σταυρό», ήταν η δηκτική απάντηση του κ. Γιόγιακα, χωρίς η αντιπαράθεση να πάρει μεγαλύτερη έκταση.

Η στάση του Μάκη Βορίδη
Τη δεδομένη χρονική στιγμή φαίνεται να σχηματοποιείται ένα γκρουπ βουλευτών που έχουν πάρει την απόφαση να επιμείνουν ως το τέλος στην αντίθεση τους και είτε να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο είτε να απέχουν. Ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στην αποχή προκειμένου να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση όπου μετέχει, κάτι που εκτιμάται θετικά ως στάση και από τον πρωθυπουργό, καθώς ο κ. Βορίδης παρά την αντίθεση του δεν έχει τοποθετηθεί επικριτικά στις δημόσιες παρεμβάσεις του.

ΝΔ: Οι βουλευτές που θα πουν ξεκάθαρο «όχι» στη ψηφοφορία
Ξεκάθαρο «όχι» κατά την ψηφοφορία αναμένεται από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Θάνο Πλεύρη, τον Κώστα Καραγκούνη, τον Ανδρέα Κατσανιώτη, την Άννα Καραμανλή, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Στράτο Σιμόπουλο, τον Θόδωρο Καράογλου τον Βασίλη Γιόγιακα, τον Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Κώστα Γκιουλέκα, το Νότη Μηταράκη, τον Στέφανο Γκίκα, το Νίκο Βλαχάκο, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον Περικλή Μαντά. Αντίθετοι εμφανίζονται επίσης ο Κώστας Βλάσσης, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Μίμης Χρυσομάλλης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιάννης Τραγάκης και ο Χρήστος Κέλλας. Ορισμένοι εξ αυτών θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες, ίσως και λίγο πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, αν θα καταψηφίσουν ή θα αποδεχτούν τη διέξοδο που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης για αποχή.

Ποιοι βουλευτές της ΝΔ αμφιταλαντεύονται για την τελική τους στάση
Σημαντικός είναι ο αριθμός των βουλευτών που αμφιταλαντεύονται για την τελική τους στάση και ακόμα ζυγίζουν τα δεδομένα πριν πάρουν την τελική τους απόφαση. ΟΙ περισσότεροι εξ αυτών έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις, άλλοι εντονότερα, άλλοι σε πιο ήπιους τόνους και περιμένουν το τελικό κείμενο πριν οριστικοποιήσουν τη στάση τους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Μιχάλης Λιβανός, Στέλιος Πέτσας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Βλάχος, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Γιάννης Παππάς, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Κώστας Κεφαλογιάννης, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Φάνης Παππάς, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Άγγελος Συρίγος, ο Γιώργος Στύλιος, ο Θανάσης Μπούρας, η Μαριλένα Σούκουλη, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Γιώργος Γιάννης, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Χρήστος Καπετάνος.

In this article