Αλλαγές και βελτιώσεις στο αγροτικό πρόγραμμα ζήτησε η Άννα Στεργίου στη σχετική θεματική συνεδρίαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Δελτίο τύπου

Αλλαγές και βελτιώσεις στο αγροτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε με παρέμβασή της κατά το 4ο συνέδριο στη θεματική συνεδρίαση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής στο γήπεδο του Tae Kwon Do η Άννα Στεργίου, Msc Κοινωνιολογίας, στο οποίο είναι μέλος.

Η Άννα Στεργίου, που ήταν και υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας στις εκλογές του 2023 ζήτησε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η πρότασή της για τα συνεταιριστικά εργοστάσια με τη μορφή Κοινοπραξίας, τα οποία θα δημιουργηθούν σε περιοχές με μειονεκτήματα πιλοτικά σε 13 Περιφέρειες της χώρας με διμερή ή τριμερή χρηματοδότηση από κράτος – συνεταιρισμούς και ιδιώτες.

Η δράση αυτή τόνισε, θ΄ αλλάξει τα δεδομένα στην ύπαιθρο και θα κάνει επανεκκίνηση στο συνεταιριστικό κίνημα, που τα προηγούμενα χρόνια επλήγη κι ο κόσμος είναι καχύποπτος ώστε να βελτιώσει το εισόδημα του παραγωγού.

Στην πρότασή της η κυρία Στεργίου τόνισε ότι η κοινοπραξία εργοστασίων θα μπορεί να παίρνει διμερή ή τριμερή χρηματοδότηση από το κράτος αλλά κι από οικείους συνεταιρισμούς αλλά θα μπορούν να έχουν και μικρότερο μερίδιο αγοράς και ιδιώτες.

Πρότεινε τα συνεταιριστικά εργοστάσια να δημιουργηθούν σε περιοχές μειονεκτικές, με χαμηλό εισόδημα, εξαιρετικά προϊόντα στα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες για μεταποίηση, παραμεθόριες περιοχές αλλά και περιοχές στις οποίες οι συνεταιριστικές δομές εγκαταλείφθηκαν ή είναι υπό πτώχευση.

Στόχος η ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων της κάθε περιοχής, η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο, η διασύνδεση αγροτικών προϊόντων με τη βιομηχανία και τον τουρισμό και η βελτίωση των εξαγωγών αλλά και η ευελιξία στην δημιουργία νέων προϊόντων για την αγορά.

Η κ. Στεργίου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα πρέπει να δώσει έμφαση και στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα των αγροτών. Όπως είπε, υπάρχουν αρκετοί αγρότες, οι οποίοι ξεκινούν την αγροτική δραστηριότητα πριν τα 18 τους χρόνια κι έχουν υπερκαλύψει τα 40 χρόνια συνεχούς ασφάλισης, αντί να παίρνουν σύνταξη στα 62 ή στα 67. Επιπλέον, τόνισε ότι οι αγρότες μεγαλύτερων ηλικιών κινδυνεύουν περισσότερο από ατυχήματα από κλαδέματα στις δεντροκαλλιέργειες, ανατροπές τρακτέρ κ.ά.

Σε ό, τι αφορά στο κομμάτι των γυναικών, τόνισε πως θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα για συνταξιοδότηση με χαμηλότερο όριο ηλικίας, σε πολύτεκνες μητέρες, που κατά κόρον είναι αγρότισσες και ταυτόχρονα θα βελτιώσει και τα μεγέθη της υπογεννητικότητας.

Η κ. Άννα Στεργίου ζήτησε επίσης να υπάρξει μέριμνα για ψηφιακή εκπαίδευση ειδικά των κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, που είναι εγκλωβισμένοι στις μονάδες και στις κυψέλες και δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή να μείνουν μακριά από την έδρα τους, για να εκπαιδευτούν.

Υποστήριξε ότι με ψηφιακά προγράμματα εκπαίδευσης θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να βελτιώσουν τις αποδόσεις γάλακτος, το κόστος παραγωγής κ.ά.

Τέτοιου είδους προγράμματα εξήγησε θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν το εισόδημά τους, τις συνθήκες εκτροφής των ζώων στην ύπαιθρο και θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις και για τα κτηνοτροφικά προϊόντα, που κυκλοφορούν στην αγορά.

In this article