Αντικειμενικές αξίες | Σταδιακά οι αυξήσεις σε όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου

Συνολικά 2.167 περιοχές της χώρας

Σταδιακά θα γίνει η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε 2.167 περιοχές της χώρας λόγω έλλειψης στοιχείων, μεταξύ και αυτώ σε όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου.

Σταδιακή και όχι άμεση θα είναι τελικά η επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων με βάση τις τιμές ζώνης στις 2.167 περιοχές της χώρας, μεταξύ και αυτών σε όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου, όπου αυτή τη στιγμή ισχύει το  σύστημα των τιμών εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής ή το σύστημα της εκτίμησης των αξιών από τις εφορίες με βάση συγκριτικά στοιχεία.

Αιτία, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η μη αποστολή από πολλούς δήμους των περιοχών στοιχείων αναγκαίων για τον ορθό καθορισμό αντικειμενικών αξιών στις περιοχές τους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εντός του 2024, θα γίνει σταδιακά η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (των τιμών ζώνης) σε περιοχές της χώρας όπου το σύστημα αυτό δεν ισχύει σήμερα. Αυτή τη στιγμή το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καλύπτει το 98,5% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας.

Η ένταξη των περιοχών αυτών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης δεν θα γίνει ταυτόχρονα στις 2.167 περιοχές μέσα στο 2024, αλλά σταδιακά εντός του 2024 και ίσως και εντός του 2025, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυτή τη στιγμή υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου από πολλούς δήμους, που έχουν στις χωρικές τους αρμοδιότητες τέτοιες περιοχές, για σημαντικά στοιχεία που προσδιορίζουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όπως οι συντελεστές δόμησης κ.λπ.

Συνεπώς, από τις 2.167 περιοχές που δεν έχουν αυτή τη στιγμή σύστημα αντικειμενικών αξιών, μόνο για όσες οι αρμόδιοι δήμοι έστειλαν πλήρη στοιχεία στο υπουργείο θα οριστούν αντικειμενικές τιμές εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων ή μηνών. Ουσιαστικά, η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών δεν θα γίνει μονομιάς σε όλες τις 2.167 περιοχές αλλά σε ορισμένες από αυτές, ενώ στις υπόλοιπες θα γίνει αργότερα και με ρυθμούς

In this article

Join the Conversation