Τρεις περιπτώσεις εμπρησμού στη Θεσπρωτία το πρώτο δίμηνο

Πέντε συνολικά στην Ήπειρο

Σε 23 συλλήψεις και 57 διοικητικά πρόστιμα σε όλη την χώρα έχουν προχωρήσει οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στους πρώτους δύο μήνες του έτους για εμπρησμούς που έχουν σημειωθεί.

Στην Ήπειρο το ίδιο χρονικό διάστημα τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες απασχόλησαν πέντε περιπτώσεις εμπρησμού, οι περισσότερες εξ αμελείας.
Οι δύο αφορούν στην Πρέβεζα και τρεις στην Θεσπρωτία.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης και ψηφίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο αντιμετώπισης εγκλημάτων με κοινωνικές προεκτάσεις, όπως οι καθ’ έξιν εμπρησμοί από αμέλεια. Σε συνθήκες με ακραίο δείκτη επικινδυνότητας, τα εγκλήματα αυτά έχουν μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα και πλέον επισύρουν ποινές 10 ετών κάθειρξης και πρόστιμα μέχρι 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπεται μεταξύ άλλων απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους, δήμευση της περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή – ανάλογη με το μέγεθος της βλάβης που προκλήθηκε – καθώς και ποινικές κυρώσεις για προπαρασκευαστικές πράξεις εμπρησμού, όπως η κατοχή εμπρηστικών μέσων με σκοπό την προετοιμασία εμπρησμού σε δασική περιοχή.

In this article

Join the Conversation