Ψυχοσάββατο | Στο στρατιωτικό νεκροταφείο Φιλιατών τέλεσε τρισάγιο ο Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνας.

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Το Ψυχοσάββατο 9 Μαρτίου 2024 ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων ιερούργησε στο μνημειώδη ναό της Αγίας Τριάδος Φιλιατών και τέλεσε τρισάγιο και για τους πεσόντες στρατιώτες, που είναι θαμμένοι στο στρατιωτικό νεκροταφείο της κωμόπολης.

Στην παλιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας Φιλιατών υπάρχει το στρατιωτικό νεκροταφείο, που έχει ιστορία 80 και πλέον χρόνων. Δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο του 1940 και σ’ αυτό ενταφιάσθηκε ένα μέρος από τους Έλληνες στρατιώτες, που σκοτώθηκαν στο μέτωπο, κυρίως όσοι πολέμησαν κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα της Μουργκάνας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Πατρίδας, αλλά και όσοι έχασαν τη ζωή τους στον εμφύλιο, που ακολούθησε. Στα κατοπινά χρόνια τα περισσότερα οστά των στρατιωτών μεταφέρθηκαν από συγγενείς τους στους τόπους καταγωγής τους.

Παρέστησαν ο δήμαρχος Βασίλειος Τζίγκος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και οι τοπικές στρατιωτικές( 628 Τάγμα Πεζικού) και αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη διδασκαλία με τις προσευχές μας για τους κεκοιμημένους επικοινωνούμε πνευματικά με αυτούς και τους αναβλύζουμε τα αισθήματά μας. Αυτά πλημμυρίζουν τις ψυχές τους και τους δημιουργούν ευφορία.

Αλλά οφείλουμε και οι ζωντανοί να φροντίζουμε τις ψυχές μας, ώστε στην άλλη ζωή να είναι αναπαυμένες.

Τις περισσότερες φορές όσο ζούμε δεν προσέχουμε και φθείρουμε και μολύνουμε το ναό της ψυχής μας με σειρά παραβάσεων.

Χρειάζεται η ψυχή, αλλά και το σώμα, να διατηρείται ολοκάθαρη, μυρωμένη, πάλλευκη.

Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν. Τίποτε απολύτως δεν μένει αναλλοίωτο και αμετάβλητο! Νόμος γενικά για τα άψυχα και τα έμψυχα, για τα ζώα και τον άνθρωπο, η συνεχής αλλαγή, η συνεχής μεταβολή, που οδηγεί τα πάντα στη φθορά και στο τέλος. Η γη ολόκληρη συνεχώς αλλοιώνεται. Άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα, συνεχώς και ασταμάτητα επέρχεται η αλλοίωση των πάντων.

Στον Χριστό, όμως, στον Οποίο οφείλουμε να εμπιστευτούμε την ψυχή μας, δεν συμβαίνει το ίδιο. Δεν παρατηρείται σ’ Αυτόν καμία μεταβολή και καμία αλλοίωση. Είναι αιωνίως ο Αυτός και Αναλλοίωτος

In this article