Απάντηση του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης σε ερώτηση της Ελληνικής Λυσης για τις ζημιές της Θεσπρωτίας απο υπερχείλιση του Καλαμά

.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που σημειώθηκαν στην ΠΕ Θεσπρωτίας από χαλάζι την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2023, έγιναν 10 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 437 δηλώσεις ζημιάς, οι οποίες αφορούν κυρίως σε εσπεριδοειδή.

Η καταβολή των αποζημιώσεων της εν λόγω ζημιάς ολοκληρώθηκε με την πρόσφατη πληρωμή που έλαβε χώρα από τον ΕΛΓΑ στις 27.02.2024 και το ποσό ανήλθε σε 1.099.031,68 €.

Όσον αφορά στις ζημιές από την πλημμύρα του Ιανουαρίου 2024, σε διάφορες καλλιέργειες και κυρίως σε εσπεριδοειδή, έγιναν 4 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 15 δηλώσεις ζημιάς. Το εκτιμητικό έργο έχει ολοκληρωθεί.
Θα ακολουθήσει άμεσα η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και η καταβολή της αποζημίωσης για τους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς θα λάβει χώρα με την επόμενη πληρωμή , η οποία προγραμματίζεται να γίνει μέσα στην άνοιξη 2024.

Τονίζεται ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά σε λίγους μήνες από τη στιγμή που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα.

Αποκαταστάθηκε μάλιστα και μια μεγάλη αδικία, επαναφέροντας το καθεστώς σε μια εφάπαξ πληρωμή και όχι σε δόσεις όπως είχε καθιερώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (70% – 20% -10%).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ

In this article