Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την 20η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού της στοματικής υγείας

Ανακοίνωση

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοοπονδία (WORLD DENTAL FEDERATION/FBI), ετοιμάζεται να εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Στοµατικής Υγείας την 20ηΜαρτίου,(World Oral Health Day/WOHD).

Στο πλαίσιο της εκστρατείας που οργανώνεται από την Παγκόσµια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (WORLD DENTAL FEDERATION/FBI)η EOO (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ) δρομολογεί μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσµού μας για τη σημασία της στοματικής υγείας και της διατήρησής της σε όλες τις ηλικίες.

Να υπενθυµίσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο µε αφορμή την20η Μαρτίου, την αξία της στοματικής υγείας, την άρρηκτησύνδεσήτηςμετηγενικήυγείακαιταοφέλητηςδιατήρησηςτηςκαθ’όλητηδιάρκειατηςζωής μας.

Το μέλημα όλων μας θα είναι και φέτος να αναμεταδώσουμε όσο τοδυνατόν ευρύτερα τα μηνύματα για την ανἀληψη δράσης για τη φροντίδα και τη διατήρηση της στοµατικής μας υγείας απευθυνόμενοι σε όλες τις ηλικίες.

Φιλοδοξία μας είναι να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να παίρνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τη στοματική τους υγεία. Με γνώμονα αυτό, θέλουμε να τους ενθαρρύνουμε: να υιοθετήσουν καλή στοματική υγιεινή στην καθηµερινότητά τους, να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο, να καθιερώσουν μιαν ισορροπηµένη και υγιεινή διατροφή, να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης, να απέχουν από τη χρήση καπνού και να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Ένα στόμα υγιές αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και της ευεξίας του ανθρώπου και διαδραµατίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε στιγμή της καθηµερινής μας ζωής: όταν απολαµβάνουμε ένα γεύμα, όταν κουβεντιάζουµε µε το γείτονά μας, όταν γελάμε με την οικογένεια, την παρέα και τους φίλους μας, όταν τραγουδάµε, όταν φιλάμε τους αγαπημένους µας, όταν νιώθουµε στα καλύτερα μας…

Για αυτούς και για άλλους τόσους λόγους, η διατήρηση της καλής μας στοματικής υγείας σε όλες τις ηλικίες είναι εκ των ων ουκ άνευ. Με άλλα λόγια, η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες, που μπορεί να τις θεωρούμε δεδοµένες, χωρίς να είναι. Αν και τα νοσήματα του στόματος μποροῦν να προληφθούν σε μεγάλο βαθµό. O αριθµός των ανθρώπων που επηρεάζεται από αυτά παραμένει απαράδεκτα υψηλὀς. Εκτιμάται ότι τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν σχεδόν 3,5 δισεκατοµµύρια ανθρώπους.

Η Παγκόσµια Ηµέρα Στοματικής Υγείας αποτελεί µια ευκαιρία ενδυνάμωσης των ανθρώπων- µέσω της ενημέρωσης, της προτροπής, της υποστήριξης και της προαγωγής του αλφαβητισµού στη στοµατική υγεία–προκειµένου να εξασφαλίσουν καλή στοματική υγεία και, κατά συνέπεια, μια καλύτερη ποιότητα ζωής, όχι µόνο για τους ίδιους, αλλά και για την οικογένεια, τους φίλους, τους ασθενείς και τις κοινότητες τους.

In this article

Join the Conversation