Το Σούλι ακόμη περιμένει λύση για το ιδιοκτησιακό

Τα χρονικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα... Το ΕΣΠΑ ήδη έχει ξεκινήσει να τρέχει...

Λύση στο ιδιοκτησιακό του Σουλίου ως το τέλος του 2023 είχε υποσχεθεί από τα Γιάννινα τον Οκτώβριο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τον Δεκέμβριο και απαντώντας σε ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή το Υπουργείο παρέπεμψε στο μέλλον την λύση αυτή χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα.

Στο ιστορικό Σούλι, τον φάρο της λευτεριάς, όλη η γη και τα ακίνητα που υπάρχουν ανήκουν στο δημόσιο… Δεν υπάρχει ιδιωτική περιουσία.

Για να προχωρήσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την ευλογία του Υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το ιδιοκτησιακό.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προχωρήσουν ορισμένα δημόσια έργα, κυρίως υποδομές, όμως δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί καμία επένδυση που είναι και το ζητούμενο.

Το Σούλι είναι μία από τις περιοχές που περιλαμβάνονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση η οποία πήρε τον δρόμο της για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.

Τα προβλήματα με το ιδιοκτησιακό αλλά και τις χρήσεις γης στο Σούλι ήταν γνωστά. Από το 2022 όταν παρουσιάστηκε και το σχέδιο για την αναζωογόνηση της περιοχής είχε τονιστεί από την Υπουργό ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα για την αντιμετώπισή τους».

Από τις αρχές του έτους και μέχρι τώρα είναι άγνωστο αν έχει γίνει κάποιο βήμα για να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά. Τα χρονικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα.. Το ΕΣΠΑ ήδη έχει ξεκινήσει να τρέχει..

In this article