Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Δελτίο τύπου

Στο συμβούλιο της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2024 η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε τα παρακάτω θέματα – ερωτήσεις εκτός της ημερήσιας διάταξης.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΔΑΠ:
Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ του Δήμου μας εδώ και 4 μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Δεν τους φτάνει λοιπόν το γεγονός ότι εργάζονται κάποιες σκόρπιες ώρες για «ψίχουλα», έχουν να αντιμετωπίσουν και σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Σύμφωνα με τα παραπάνω ρωτήσαμε την Δημοτική Αρχή για την αιτία των καθυστερήσεων και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Η Δημοτική Αρχή μας απάντησε ότι το θέμα θα διευθετηθεί εντός των αρχών Απριλίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:
Το προηγούμενο διάστημα κλιμάκιο της παράταξής μας επισκέφτηκε και συνομίλησε με εργαζόμενες του «Βοήθεια στο Σπίτι» (έχουμε ήδη δημοσιεύσει σχετική ανακοίνωση). Δύο από τα σοβαρότερα ζητήματα που εντοπίζονται στην υπηρεσία αυτή είναι (1) η έλλειψη κανονισμού λειτουργίας της υπηρεσίας, (2) η έλλειψη νοσηλευτή και (2) ότι για να βγουν οι υποχρεώσεις οι εργαζόμενες αναγκάζονται να κάνουν χρήση των ιδιωτικών τους οχημάτων για τις ανάγκες της υπηρεσίας. Αυτό αφενός μεν τις επιβαρύνει με επιπλέον κόστος, αφετέρου εγείρονται ζητήματα σχετικά με την κάλυψη τους σε περίπτωση κάποιου ανεπιθύμητου περιστατικού. Ρωτήσαμε λοιπόν την Δημοτική Αρχή γιατί δεν πραγματοποιείται η λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι» αποκλειστικά με υπηρεσιακά οχήματα (και οδηγούς) και ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να λυθούν τα προβλήματα. Η Δημοτική Αρχή μας απάντησε ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα της μετακίνησης των εργαζομένων και της έλλειψης κανονισμού λειτουργίας και δήλωσε ότι ο έλεγχος των εργαζομένων μέσω του χτυπήματος κάρτας θα βελτιώσει την κατάσταση. ΥΓ Αναρωτιόμαστε πως συνδέεται η κάρτα με τα ερωτήματα που θέσαμε;

ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Το μοναδικό ανοιχτό στο κοινό (και κυρίως στα παιδιά μας) γήπεδο μπάσκετ της πόλης μας ήταν και θα ξαναγίνει το γηπεδάκι του Δημοτικού Βούλγαρη. Ήδη ακόμη και τώρα και χωρίς να έχει παραδοθεί το έργο δεκάδες παιδιά παίζουν τα απογεύματα αναδεικνύονται την ανάγκη για άθληση αλλά και την παντελή έλλειψη χώρων άθλησης εντός της πόλης της Παραμυθιάς. Στο γήπεδο πριν την έναρξη των έργων υπήρχαν 4 πυλώνες για φωτισμό την νύχτα. Με την έναρξη των εργασιών οι πυλώνες αυτοί εξαφανίστηκαν… Αντί των πυλώνων αυτών τοποθετήθηκαν πυλώνες φωτισμού περιπάτου που προφανώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες άθλησης για της βράδυνες ώρες. Επίσης από οπτικό έλεγχο που έκανε η παράταξή μας εντοπίστηκαν πολλά σημεία σαθρότητας του νέου υποστρώματος (τάπητας) ενώ η εξομάλυνση που έχει γίνει στο πρώτο επίπεδο (της ασφάλτου) δείχνει έντονα προβληματική (μια ματιά μετά από μια βροχή θα σας πείσει). Ρωτήσαμε λοιπόν την Δημοτική Αρχή σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε και ικανοποιητικό ηλεκτροφωτισμό να έχει το γήπεδο και υπόστρωμα που δεν θα το πάρει η βροχή με το που παραδοθεί το έργο. Η Δημοτική Αρχή μας απάντησε ότι θα γίνουν όσα προβλέπονται από την μελέτη.

ΣΤΑΔΙΟ 49 ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ
Η κατάσταση στο στάδιο του Δήμου μας παραμένει αποκαρδιωτική. Ως παράταξη ψηφίσαμε υπέρ σε όλες τις αποφάσεις ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αποχώρησης του εργολάβου και επιλογής του δευτέρου στον διαγωνισμό, στηλιτεύονται τις ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής είδαμε ότι πέρα από την αποζημίωση που πρόκειται να πάρει ο εργολάβος για τις εργασίες που έκανε ως τώρα θα λάβει και μια έξτρα αποζημίωση 6000€. Ρωτήσαμε και στην Δημοτική Επιτροπή (την οποία παρακολουθούμε χωρίς δικαίωμα ψήφου) και στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί θα πρέπει οι δημότες μας να επιβαρυνθούν και με άλλα 6000€. Οι απαντήσεις που έχουμε λάβει ως τώρα δεν μας πείθουν.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΤΜ ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Θέσαμε το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθιάς να μην μετακινηθεί το ΑΤΜ της Alpha Bank στο super market Μασούτης αλλά να μείνει στον πεζόδρομο και συγκεκριμένα να γραφείο που έχει παραχωρηθεί στον αεραθλητικό σύλλογο. Μετά το κλείσιμο της τράπεζας που αποτέλεσε πλήγμα ευρύτερα για την περιοχή μας, η μετακίνηση του ΑΤΜ στην άλλη πλευρά της πόλης θα είναι ένα ακόμη βήμα υποβάθμισης του πεζόδρομου και κυρίως του ιστορικού κέντρου (για το όποιο όλοι κόπτονταν προεκλογικά…). Η Δημοτική Αρχή μας απάντησε ότι είναι εν γνώσει της το θέμα, ότι έχει γίνει παρέμβαση στον περιφερειακό διευθυντή της τράπεζας και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση.

Ως προς τα θέματα ημερήσιας διάταξης στα 2 πρώτα θέματα που αφορούσαν αναμορφώσεις προϋπολογισμού ψηφίσαμε υπέρ στο σκέλος αποδοχής επιχορηγήσεων, αμοιβών εργαζομένων και εισφορών και κατά στους κωδικούς εκείνους που αφορούν στα χαράτσια για την λειτουργία του ιδιωτικού εργοστασίου απορριμμάτων και σε εκδηλώσεις, δράσεις δημοσίων σχέσεων και συμμετοχής σε προγράμματα που θεωρούμε που δεν φέρνουν κάποιο ουσιαστικό όφελος στους δημότες μας (π.χ Βιώσιμη Πόλη κα). Ειδικότερα αναφερθήκαμε και στον κωδικό που αφορά στην προστασία αδέσποτων ζητώντας από την Δημοτική Αρχή να υπάρξει στελέχωση με μόνιμο προσωπικό. Η Δημοτική Αρχή απάντησε ότι αξιοποιήσει το πρόγραμμα άνω των 55. Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ένα ακόμη ευρωενωσιακό εργαλείο ελαστικής και πρόσκαιρης απασχόλησης που δεν θα δώσει ουσιαστική λύση στο έντονο αυτό πρόβλημα.

In this article

Join the Conversation