Στην Παραμυθιά η «Μηχανή του Χρόνου» για τα εγκλήματα των Τσάμηδων | Tη Δευτέρα στο Cosmote History

Το τρέιλερ της εκπομπής

Τους Τσάμηδες και την εκτέλεση των 49 προκρίτων στην Παραμυθιά, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα, 8 Απριλίου, στις 21:00 από το COSOTE HISTORY. Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή, 14 Απριλίου, στις 5 το απόγευμα.

Η έρευνα της εκπομπής παρουσιάζει την πληθυσμιακή ομάδα των Τσάμηδων, η οποία κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατοικούσε στη δυτική Ήπειρο και σε περιοχές της σημερινής Αλβανίας.

Ιστορικοί και κάτοικοι της Θεσπρωτίας αναφέρουν τις διάφορες εκδοχές για την καταγωγή των Τσάμηδων, που τον 19ο αιώνα εννοούνταν όλοι οι κάτοικοι που ζούσαν στα περίχωρα του ποταμού Θύαμι (ποταμός Καλαμάς), ανεξαρτήτου θρησκείας και γλώσσας.

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τον ρόλο της Ιταλίας σχετικά με το Τσάμικο ζήτημα και τα επεκτατικά σχέδια σε βάρος της Ελλάδας. Ιστορικοί αναλύουν τον ρόλο του Μπενίτο Μουσολίνι που ενίσχυσε τα σχέδια για την προσάρτηση της Τσαμουριάς και του Κοσόβου στη αποκαλούμενη «Μεγάλη Αλβανία».

Η εκπομπή φωτίζει το παρασκήνιο πριν από την ιταλική επίθεση στην Ελλάδα, όταν η Ιταλία κατέλαβε «φιλικά» την Αλβανία και στη συνέχεια στρατολόγησε Αλβανούς και Τσάμηδες ενόψει της εισβολής στην Ελλάδα τον Οκτώβριο 1940.

Ιστορικοί και ερευνητές μιλούν για τη δολοφονία του κακοποιού Αλβανού Νταούτ Χότζα, που η Ιταλία παρουσίασε ως θύμα των Ελλήνων για να δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, πριν από την εισβολή.

Η έρευνα της εκπομπής περιγράφει τις πρώτες μέρες του πολέμου, όταν οι Ιταλοί μπήκαν στη Θεσπρωτία και μαζί με τους Τσάμηδες προχώρησαν σε βιαιοπραγίες κατά του χριστιανικού πληθυσμού και σε λεηλασίες σπιτιών και κτημάτων.


In this article