Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την μη παράταση των δηλώσεων για το κτηματολόγιο

Ανακοίνωση

Μόλις προχτές, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιογιακας, με δελτίο τύπου του, εκανε γνωστό πως οι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήστη του Νόμου 5076/23 υποβάλλοντας εκπρόθεσμες δηλώσεις έως την τελική προθεσμία που προβλέπεται πανελλαδικά, δηλαδή στις 30 Νοεμβρίου 2024.

Σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, με ανακοίνωση του διαμαρτύρεται για την μη παράταση στην κτηματογράφηση του νομού.

Τώρα για το τι ακριβώς συμβαίνει θα σας… γελάσουμε…!

Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου:

Προς έκπληξη και αιφνιδιασμό μας πληροφορηθήκαμε μόλις στις 11.04.2024 ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» ΔΕΝ θα χορηγήσουν παράταση στην κτηματογράφηση της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας, θεωρώντας ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης εμπροθέσμων δηλώσεων την 12.04.2024.

Τα όποια αιτήματά μας για χορήγηση παρατάσεως απορρίφθηκαν ασυζητητί, παρά την προσπάθειά μας να εξηγήσουμε και να καταστήσουμε σαφές στους υπευθύνους πως το έργο της κτηματογράφησης των περιοχών της Θεσπρωτίας αφορά μια τεράστια έκταση με πλείστα προβλήματα σχετικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας, την εκκρεμότητα των ενστάσεων των δασικών χαρτών, τον τεράστιο φόρτο εργασία του Υποκαταστήματος Ηγουμενίτσας του Γραφείου Κτηματογράφησης Ηπείρου, ως απότοκο του οποίου είναι η καθυστέρηση χορηγήσεων αντιγράφων τίτλων και πιστοποιητικών, την απουσία πληροφόρησης των Θεσπρωτών για την αναγκαιότητα των δηλώσεων των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τους και των συνεπειών της παράληψης των, τον τεράστιο φόρτο εργασίας των δικηγόρων του συλλόγου, οι οποίοι υπερέβησαν εαυτόν ώστε να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους προασπιζόμενοι τα εμπράγματα δικαιώματα των εντολέων τους κ.α. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως μια μεγάλη μερίδα του Θεσπρωτικού λαού αποτελεί κάτοικους εξωτερικού, οι οποίοι επισκέπτονται τα πατρογονικά τους εδάφη κατά τους θερινούς μήνες, οπότε θεωρείται αδιανόητο να έχουμε την απαίτηση από αυτούς τους ανθρώπους να προβούν στα αδύνατα.

Βασικά επιχειρήματα των αρμοδίων είναι το γεγονός ότι ήδη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» έχουν χορηγήσει μια παράταση, ότι οι ίδιοι οι πολίτες αμέλησαν (!) να δηλώσουν τα δικαιώματά τους και ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα οφείλει να έχει ολοκληρώσει το έργο της κτηματογράφησης τα τέλη του 2024 λόγω Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων.

Σε αυτές τις δικαιολογίες απαντάμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν πως η έναρξη των δηλώσεων έπρεπε να είχε λάβει χώρα ήδη από τις αρχές Αυγούστου του 2023, γεγονός που δεν υλοποιήθηκε, προφανώς βέβαια όχι εξαιτίας των πολιτών της Θεσπρωτίας, στους οποίους πλέον προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες της κακής οργάνωσης. Σε κάθε περίπτωση ένα κράτος δικαίου οφείλει πρωτίστως να εφαρμόζει πιστά το Σύνταγμά του και να μην θυσιάζει στον βωμό, των όποιων Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ιδιωτική περιουσία. Θεωρούμε πως και οι ίδιοι οι αρμόδιοι δεν θα θέλουν να παραδώσουν στην Ευρώπη ένα κτηματολόγιο ημιτελές με πλείστες δικαστικές εκκρεμότητες διορθώσεως λανθασμένων κτηματολογικών εγγραφών.

Τέλος να αναφέρουμε πως το γεγονός ότι σε άλλες κτηματογραφήσεις δόθηκαν πολλαπλές παρατάσεις, ενώ στην κτηματογράφηση της Θεσπρωτίας δόθηκε συνολικό διάστημα μόλις 4 μηνών, καταπατά κάθε αίσθημα ισότητας, εκτός βέβαια αν θεωρούν τους Θεσπρωτούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Επειδή σαν Σύλλογος είμαστε εδώ για να βρίσκουμε λύσεις, θεωρούμε ως μονόδρομο της διευθετήσεως του θέματος την χορήγηση παράτασης της κτηματογράφησης με την ταυτόχρονη ενημέρωση των πολιτών με ημερίδες για την αναγκαιότητα δηλώσεως των δικαιωμάτων τους.

Θεωρούμε πως είναι εφικτό η πολιτεία να τηρήσει τις όποιες Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις με σεβασμό στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.

Άλλωστε από μια κυβέρνηση, η οποία διαλαλεί την ανάπτυξη και την ευημερία, δεν συνάδει το να αναγκάσει τους πολίτες της να εμπλακούν σε πολυδάπανους και μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες ώστε να μην χάσουν τις περιουσίες τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΜΠΕΖΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Κ. ΣΙΤΟΥΝΗΣ

 

In this article

Join the Conversation