Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις τοποθετήσεις στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Δελτίο τύπου

Στο συμβούλιο της Τρίτης 23 Απριλίου 2024 η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε τα παρακάτω θέματα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΙΟΥ:
Κατόπιν ενημέρωσής μας από τον τοπικό μας σύμβουλο Σταύρο Γεωργίου καταθέσαμε ερώτημα την Δημοτική Αρχή τι προτίθεται να πράξει σχετικά με τα χρόνια προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης. Η ερώτησή μας ανέφερε: «Οδεύοντας προς το καλοκαίρι η κατάσταση είναι τραγική με πολλά νοικοκυριά να έχουν ήδη από τον Απρίλιο ελάχιστο ή και καθόλου νερό. Ζητήσαμε απαντήσεις στα εξής σοβαρά ζητήματα: α) έχουν μεριμνήσει η Δημοτική Αρχή για την αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης (προερχόμενο από το δίκτυο της Χρυσαυγής); β) έχουν μεριμνήσει η Δημοτική Αρχή για τον καθαρισμό των δεξαμενών; γ) έχει ελεγχθεί συνολικά το δίκτυο της ύδρευσης για πιθανές απώλειες νερού;». Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής κινήθηκαν στο πλαίσιο και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών (μιας και το πρόβλημα είναι παλιό και έχει «απασχολήσει» πολλές διοικήσεις) με αόριστες εκφράσεις τύπου: «οι τεχνικές υπηρεσίες και η υπηρεσία ύδρευσης γνωρίζουν το θέμα και είμαστε σε πορεία επίλυσής του». Από την πλευράς μας εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό μας καλούμε την Δημοτική Αρχή να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί πλήρως και άμεσα η ύδρευση. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό απαραίτητο για την υγιεινή διαβίωση μας. Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ να έχουμε όλοι μας πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των τοπικών αρχών να το εξασφαλίζουν στους κατοίκους.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ:
Εδώ και χρόνια (πλησιάζουμε τα 20!) έχουν παρθεί αποφάσεις και έχει βρεθεί ο χώρος (περιοχή Θάσο) για μεταφορά του νεκροταφείου της Παραμυθιάς όμως το θέμα εκκρεμεί. Καμία δημοτική αρχή από τότε μέχρι σήμερα δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για την μη υλοποίηση αυτής της απόφασης. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι: 1. το νεκροταφείο να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο κοντεύοντας να φτάσει στην είσοδο του ΕΠΑΛ, 2. να υποβαθμίζεται συνεχώς η γύρω περιοχή και 3. να μην προχωρά η πολυπόθητη ανάπλαση και ανάδειξη του ναού της Παναγίας και του χώρου του νεκροταφείου που αποτελεί μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας. Ειδικά η κατάσταση του ναού της Παναγίας είναι τραγική τόσο σε επίπεδο στατικότητας όσο και σε επίπεδο αισθητικής.
Να σημειώσουμε επίσης ότι το νεκροταφείο αυτό δεν πληροί καμία από τις προδιαγραφές εδάφους που απαιτείται για τέτοιες χρήσεις (λόγω του λισβώδους εδάφους) και είναι εντελώς αναχρονιστικό και αναξιοπρεπές για την περιοχή μας λόγω ειδικά της πυκνότητας των μνημάτων αλλά και της θέσης του. Το γεγονός ότι το υπέδαφος της περιοχής έχει πολλά ρέοντα ύδατα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και μολύνει συνεχώς τον υδροφόρο ορίζοντα.
Αντί λοιπόν η νέα Δημοτική Αρχή να εκκινήσει τις διαδικασίες μεταφοράς του νεκροταφείου συνεχίζει στην γραμμή των προηγουμένων. Με απευθείας ανάθεση κατασκευάζει μονομπλόκ στην δυτική πλευρά του νεκροταφείου. Το ερώτημα είναι αν αυτό το μονομπλόκ θα είναι το όριο του σημερινού νεκροταφείου ή αν θα συνεχίσει ακόμη παρακάτω φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες και σχολεία;
Με βάση τα παραπάνω ζητούμε άμεσες απαντήσεις από την Δημοτική Αρχή για τον σχεδιασμό της σχετικά με την επέκταση (;) του νεκροταφείου, την μεταφορά του σε σημείο που θα πληροί τις προδιαγραφές, την προστασία της ιεράς μονής της Παναγίας Παραμυθιώτισας και την ανάπλαση του ευρύτερου χώρου.
Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον υπάρξουν και άλλες παράτυπες επεκτάσεις του νεκροταφείου, θα απευθυνθούμε σε κάθε αρμόδια αρχή (Πολεοδομία, Αρχαιολογία, Υπουργείο Παιδείας) ώστε να προασπίσουμε τα συμφέροντα των δημοτών μας που σχετίζονται με την προστασία του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θυμίζουμε ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας τα επεκτεινόμενα κοιμητήρια, μεταξύ άλλων, πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 250 μ. εκ του άκρου του σχεδίου πόλεως και 100 μ. από μεμονωμένες κατοικίες κ.α. Επίσης τα κοιμητήρια οφείλουν να λειτουργούν βάσει κανονισμού που ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να καταρτίσει.
Αναμένουμε τις απαντήσεις και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.
Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής κινήθηκαν πάλι σε αοριστολογίες και ευχολόγια σχετικά με την μετεγκατάσταση του νεκροταφείου. Ακούσαμε πάλι για μελέτες, προθέσεις, συναντήσεις (τα ακούμε εδώ και 20 χρόνια). Δεν ακούσαμε τίποτα για χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης ούτε για την ανάγκη κανονισμού λειτουργίας. Πως είναι δυνατόν η ίδια η Δημοτική Αρχή να αναφέρει επίσημα ότι το νεκροταφείο έχει κορεστεί και ταυτόχρονα να μιλάει για επέκταση με αντιαισθητικά τοιχία (τα οποία μάθαμε ότι «κάποια στιγμή» μπορεί να επενδυθούν με πέτρα!!!). Το μακάβριο συμπέρασμα είναι ότι το νεκροταφείο επεκτείνεται πανηγυρικά και παγιώνεται μια απαράδεκτη εικόνα σε μια μεγάλη έκταση πλησίον κατοικιών και σχολείου. Η κατάσταση επίσης είναι τραγική σχετικά με το μέλλον της ιεράς μονής της Παναγίας και αυτό έχει τη σφραγίδα όλων των τελευταίων Δημοτικών Αρχών. Εμείς ως παράταξη δεν μπορούμε να συμβάλουμε στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής και στον «αργό θάνατο» του σημαντικότερου μνημείου της πόλης μας.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Καταψηφίσαμε το ΘΕΜΑ 1 και το σκέλος στο οποίο συνδέεται με αυτό στο ΘΕΜΑ 2. Το θέμα αφορά την «Έγκριση συμμετοχή στο Δίκτυο Δήμων για την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία με διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ». Όπως παρατηρήσαμε, η εισήγηση του Δημάρχου στις τρεις πρώτες παραγράφους μας καλύπτει απόλυτα και περιγράφει τις δυσκολίες λειτουργίας και του Δήμου μας (υποστελέχωση, έλλειψη πόρων κα). Από κει και κάτω βέβαια η λύση που προτείνεται είναι η συμμετοχή σε άλλο ένα δίκτυο πόλεων για το κυνήγι προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων που μας προτείνουν αυτοί που έχουν δημιουργήσει το ίδιο το πρόβλημα (βλέπε κυβερνήσεις και ΕΕ). Είναι δυνατόν σε θέματα που άπτονται της πολιτικής προστασίας αντί να υπάρχει ενιαίος στρατηγικός σχεδιασμός για όλη τη χώρα και εξειδίκευση με βάση τις τοπικές ανάγκες, να προωθείται η εθελοντική συμμετοχή των δήμων σε προγράμματα με σκόρπιες δράσεις;

In this article

Join the Conversation