Λαμπρός ο εορτασμός του Πάσχα. Στις ακολουθίες του Μητροπολιτικού Ναού Παραμυθιάς ο Μητροπολίτης Σεραπίων

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Λαμπρός ήταν ο εορτασμός του Πάσχα στη Θεσπρωτία με το Χριστός Ανέστη να αντιλαλεί από τη μια έως την άλλη άκρη του νομού.

Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων χοροστάτησε στην ακολουθία της Ανάστασης στον Μητροπολιτικό Ναό Παραμυθίας.

Αφού μετέδωσε το Άγιο Φως, προέστη της τελετής της Αναστάσεως στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων και πλήθους πιστών.

Ο Μητροπολίτης μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου και υπό τους ήχους χαρμοσύνων κωδωνοκρουσιών, ανήγγειλε το «Χριστός Ανέστη». Στη συνέχεια, τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως.

Επίσης το πρωί της Κυριακής του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αγάπης στο Μητροπολιτικό Ναό Παραμυθιάς.

Κατάμεστοι από πιστούς ήταν όλοι οι ναοί στη Θεσπρωτία, ακόμη και στα μικρά χωριά, όπου ήρθαν απόδημοι, οι οποίοι φέτος ήταν περισσότεροι από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ την Κυριακή του Πάσχα στήθηκαν γλέντια.

Για πρώτη φορά φέτος, κατά την πρώτη Ανάσταση, το Μεγάλο Σάββατο, έλαβε χώρα το έθιμο των μπότηδων στα Σύβοτα, που το απρακολούθησαν πολλοί επισκέπτες, αλλά και τουρίστες, που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην περιοχή. Συγκεκριμένα δεκάδες πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό έσπασαν στο δρόμο, συμβολίζοντας τον θάνατο του θανάτου και την ανάσταση της ζωής.

Εξάλλου βοήθησε και ο καλός καιρός και δεν ήταν λίγες οι σούβλες στις αυλές των σπιτιών, κυρίως στα χωριά. Ωστόσο οι περισσότεροι κάτοικοι περιορίστηκαν στο ψήσιμο στο φούρνο.

Μεγάλη κίνηση παρουσίασαν το παλαιό, προς Κέρκυρα, και το νέο, προς Ιταλία, λιμάνι Ηγουμενίτσας.

Η Ανάσταση μάς επιβεβαιώνει πάντοτε ότι ο Χριστός είναι η αλήθεια, όλη η αλήθεια. Δεν είναι μισή αλήθεια, που πρέπει να συμπληρωθεί από δήθεν άλλες αλήθειες.

Και απομένει να πλημμυρίσει η Ανάσταση και την καρδιά του καθενός μας. Ανάψαμε την αναστάσιμη λαμπάδα και οφείλουμε με την τέλεια πίστη και την υπακοή μας στο θέλημα του Θεού να κάνουμε αυτή τη φλόγα να φουντώσει, ώστε ολόκληρη η ύπαρξή μας να γίνει φως, ζωντανός και αδιάψευστος μάρτυρας προς όλους ότι όντως ανέστη ο Κύριος.

Θριάμβευσε το φως. Ο Κύριος πήρε επάνω του το σκοτάδι, την αμαρτία του κόσμου. Αναστήθηκε για τη δικαίωσή μας, για να μας εξασφαλίσει την άφεση του και να μας καταστήσει δικαίους. Αναστήθηκε, ανασταίνοντας τον άνθρωπο. Η ανάσταση του Χριστού είναι η δική μας ανάσταση των πεσμένων κάτω. Τώρα, όμως τα πάντα έχουν πλημμυρίσει από φως.

In this article