Ανδρέας Σπυρόπουλος | “Στις 9 Ιουνίου αποφασίζουμε για τη φυσιογνωμία της Ευρώπης”

"Μια Ευρώπη που θα είναι μοχλός προόδου και ευημερίας για τα κράτη-μέλη και φάρος ειρήνης στην παγκόσμια κοινότητα"

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, γράφει στο NEWS 24/7 με αφορμή τη φετινή επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης για τη σημασία των ευρωεκλογών.

Η φετινή επέτειος της Ημέρας της Ευρώπης έχει ακόμη μια ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των ευρωπαϊκών εκλογών που ακολουθούν. Έρχεται ως μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε και να αναδείξουμε πως οι λαοί της Ευρώπης πάνω στα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συνασπίστηκαν για να εγγυηθούν την ειρήνη, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία τους. Στη βάση αυτή οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκτοτε επιδιώκεται η ενοποίηση των πολιτικών και η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής συνείδησης. Να αισθανόμαστε όλοι οι πολίτες της Ένωσης πλάι στην εθνική μας ταυτότητα και Ευρωπαίοι. Στην πορεία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, βρίσκουμε ξανά και ξανά μπροστά μας τα λόγια του Schuman: «Η Ευρώπη δεν θα γίνει μονομιάς ή σύμφωνα με ένα ενιαίο σχέδιο. Θα οικοδομηθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια de facto αλληλεγγύη.».

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μετρά αρκετά επιτεύγματα. Θεμελιώδες επίτευγμα είναι τα 70 χρόνια διαρκούς ειρήνης. Μέσα σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε την ενιαία αγορά, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρά τις ατέλειες και τις αδυναμίες της. Η ενιαία αγορά παρέχει στους πολίτες την ελεύθερη μετακίνησή τους στα 27 κράτη-μέλη, την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίων αλλά και τη δυνατότητα να σπουδάσουν, να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος επιθυμούν. Άλλο ένα επίτευγμά μας είναι και το ευρώ, το κοινό μας νόμισμα, που αποτρέπει τον κίνδυνο συναλλαγματικών διακυμάνσεων προς όφελος των κρατών-μελών. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφάλισε, επίσης, τη δυνατότητα οι πολίτες της να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους καθώς και διαδικτυακές υπηρεσίες χωρίς επιπλέον κόστος σε όλα τα κράτη-μέλη χάρη στην κατάργηση των κανόνων περιαγωγής. Έχουμε κοινές πολιτικές, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το 48ωρο ως τον μέγιστο αριθμό ωρών εργασίας ενός εργαζομένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε οποιαδήποτε περίοδο 7 ημερών. Έχουμε τις 4 εβδομάδες άδειας ως ελάχιστη περίοδο άδειας μετ’ αποδοχών που διασφαλίζεται για κάθε εργαζόμενο ετησίως. Έχουμε την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Έχουμε τους κοινούς στόχους για την κλιματική ουδετερότητα της Ένωσης έως το 2050. Και βεβαίως έχουμε όλους αυτούς τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χρηματοδοτικής συνδρομής προς τα κράτη-μέλη. Αυτά με τη σειρά τους υποστηρίζονται κατά την πραγματοποίηση των αναγκαίων δημοσιονομικών, οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και διασφαλίζεται η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ. Μπροστά μας, ωστόσο, έχουμε ακόμη πολλά βήματα για να ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου, αποφασίζουμε για την Ευρώπη που θέλουμε. Αποφασίζουμε για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκεί που παράγεται το 80% της νομοθεσίας που μας επηρεάζει ως κράτη-μέλη. Το ΠΑΣΟΚ μέσα από την οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών διεκδικεί μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη. Μέσα από ένα προοδευτικό και κοινωνικό όραμα για την ενδυνάμωση των πόλεων, των περιφερειών και των χωριών, για μια κοινωνία ευημερίας. Μέσα από την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και τη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μέσα από μια κοινωνική ατζέντα που θα προωθεί γενναίες επενδύσεις στην υγεία και την παιδεία, που θα διασφαλίζει τις καλές σχέσεις εργασίας για όλους και την πρόσβαση σε αξιοπρεπή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή στέγη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να απαντήσει στην ταραχώδη περίοδο που διανύει με πολιτικές που θα εγγυώνται με μεγαλύτερη τόλμη και αλληλεγγύη τη συνέχιση της ενοποιητικής διαδικασίας, την ανασυγκρότηση της βιομηχανικής της παραγωγής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματός της. Άλλωστε, οι ευρύτεροι συσχετισμοί που διαμορφώνονται επισημαίνουν την ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη» με κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και αγωνίζεται για μια Ευρώπη που αποτελεί ασπίδα προστασίας για κάθε Ευρωπαία και κάθε Ευρωπαίο. Μια Ευρώπη που θα είναι μοχλός προόδου και ευημερίας για τα κράτη-μέλη και φάρος ειρήνης στην παγκόσμια κοινότητα.

In this article