Αύριο Κυριακή η ανάβαση στο σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου για την εορτή του Αγίου

Η διαδρομή

Την Τετάρτη 8 Μαΐου η ορθόδοξη εκκλησία μας, εόρτάζε τον Όσιο Αρσένιο τον Μέγα. 

Η θεία λειτουργία για την εορτή  στο ομώνυμο σπήλαιο που βρίσκεται στα όρη Παραμυθιάς, θα τελεστεί αυριο Κυριακή 19 Μαίου.

Η ανάβαση γίνεται κατά κύριο λόγο από δύο μονοπάτια:

– Από μονοπάτι που ξεκινά πλησίον της αρχαίας ΕΛΕΑΣ στη Βέλλιανη
– Από μονοπάτι που ξεκινά από την πίστα αιωροπτεριστών στο Καρυώτι.

Ακόμη ως είθισται, τα χρήματα που συγκεντρώνονται κάθε φορά από τους προσκυνητές χρησιμοποιούνται για την βελτίωση και συντήρηση στο εκκλησάκι και στο χώρο του σπηλαίου. Έτσι τους προηγούμενους μήνες έγιναν αρκετές εργασίες για την αποκατάσταση των φθορών, την συντήρηση των κατασκευών καθώς και για την βελτίωση των πρόσβασης των προσκυνητών στο εκκλησάκι εντός του σπηλαίου.

Η διαδρομή είναι μαγευτική και το σπήλαιο ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, όμως πρέπει να έχουμε πρωτίστως στο νου μας ότι το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και οφείλουμε να το παραδώσουμε τουλάχιστο όπως το παραλάβαμε.

Με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Αρσένιου επιστήνεται η προσοχή στους επισκέπτες για τα εξής:

Προκειμένου να διατηρηθούν τα μονοπάτια και ο χώρος του σπηλαίου καθαροί θα πρέπει ο καθένας, που με τόσο κόπο θα φορτωθεί το βάρος αρκετών κιλών γεμάτων πλαστικών και άλλων συσκευασιών και θα ανέβει μέχρι το σπήλαιο, να φορτωθεί και στην κατάβαση το βάρος λίγων γραμμαρίων των άδειων συσκευασιών και να τις απορρίψει σε κάδους απορριμμάτων. Δεν θα τα πετάξουμε εκεί για να τα βρουν και οι επόμενες γενεές εκεί ψηλά, αφού απαλλάξαμε την πλάτη μας από το βάρος λίγων γραμμαρίων κατά την επιστροφή μας. Είναι σεβασμός στο περιβάλλον και στις επερχόμενες γενεές για να μπορούν κι εκείνες να απολαύσουν το μεγαλείο της φύσης.

Επειδή τα καυσόξυλα γύρω από τη σπηλιά έχουν προ πολλού εξαντληθεί, η δυνατότητα ψησίματος με ξύλα καθίσταται πολύ δύσκολη. Η βλάστηση σε τέτοια τοπία αναπτύσσεται πολύ αργά και συνεπώς δεν θα πρέπει να κόβουμε ότι βρούμε μπροστά μας. Πάντα μαζεύουμε ξύλα από πεσμένα και ξερά δένδρα καθώς και διάσπαρτα ξερά κλαδιά.

Η διαδρομή και το σπήλαιο είναι μοναδικά και αποζημιώνουν με την ομορφιά τους τον επισκέπτη αλλά κρύβουν και κινδύνους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην απόσπαση και το κατρακύλισμα βράχων κατά μήκος της διαδρομής. Ένας βράχος που θα κατρακυλήσει πιθανόν να κτυπήσει αυτόν που έρχεται πίσω μας.

In this article

Join the Conversation