Σούλι | Με λαμπρότητα κορυφώθηκαν οι εορτές Σουλίου

Παρουσία πλήθους επισήμων και επισκεπτών

Με λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους επισήμων και επισκεπτών, κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Σούλι οι τριήμερες εκδηλώσεις σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος του Κουγκίου.

Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν: Ο  Υπουργός Εθνικής  Άμυνας Νίκος Δένδιας,  ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιογιακας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, o Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι Δήμαρχοι Σουλίου, Ηγουμενίτσας, Πάργας,  Πρεβέζης, Καλαβρύτων και  Μεσολογγίου, Θανάσης Ντάνης, Παναγιώτης Νταής, Νίκος Ζαχαριάς, Νίκος Γεωργάκος, Αθανάσιος Παπαδόπουλος και Σπύρος Διαμαντόπουλος αντίστοιχα, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Βασίλης Μουσελίμης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης, ο Περιφερειακός Διοικητής του Λιμενικού Παύλος Τιφτικίδης, ο Διοικητής 8ης Μεραρχίας Γεώργιος Παππάς, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών διοικήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Λιμενικού και των ενόπλων δυνάμεων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος προσκυνητών.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανεφερε: “Το Σούλι και το Ζάλογγο είναι ταυτισμένα… με τον αγώνα για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ιστορική παρακαταθήκη για την Ελευθερία του Έθνους μας. Η δέουσα προσοχή στο παρόν και στο μέλλον σε μια εποχή, που οι προκλήσεις είναι πολλές, είναι η αφοσίωση στην πατρίδα.  Ηελευθερία δε χαρίζεται, αλλά κατακτάται και διατηρείται με αγώνες. Ο εντεταλμένος φορέας σήμερα από το Σύνταγμα για τη διατήρηση αυτής της Ελευθερίας είναι οι ένοπλες δυνάμεις που ισχυροποιούνται και μεταρρυθμίζονται με την υλοποίηση της Ατζέντας, 2030, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των ενόπλων δυνάμεων από το 1974”.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σουλίου Αθανάσιος Ντάνης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα της περιοχής, όπως είναι οι υποδομές και το ιδιοκτησιακό τα οποία ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί, με την επίλυσή τους να αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας κ. Σεραπιωνα, χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας απο τον καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου Άγγελο Συρίγο , αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο Πεσόντων Σουλιωτών, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμό από τoν Δήμαρχο Σουλίου και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Παράλληλα διοργανώθηκε και ο 11ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών.

Περισσότερο ρεπορτάζ, βίντεο και φωτογραφίες σε επόμενο άρθρο.

In this article