Διαδικτυακή πλατφόρμα αυτόματης ενημέρωσης για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων αποκτά η Ήπειρος

Από το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής και από το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Την δική της διαδικτυακή πλατφόρμα αποκτά η Ήπειρος με δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης του κοινού και όλων των αρμόδιων φορέων για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Η «Διαδικτυακή πλατφόρμα αυτόματης ενημέρωσης κοινού και Ο.Τ.Α. για πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Ήπειρο», δημιουργείται από το Εργαστήριο Μετεωρολογίας- Κλιματολογίας του Τμήματος Φυσικής και από το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος». Ξεκίνησε το 2020 και ήδη παρέχει πληροφορίες για εξελισσόμενα και επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά εντοπίζονται από μετεωρολογικούς δορυφόρους, σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Το αντικείμενο του Έργου ήταν η ανάπτυξη και αδιάλειπτη λειτουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας (εφαρμογής) έγκαιρης ενημέρωσης και αυτοματοποιημένης προειδοποίησης του κοινού και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) για έντονα καιρικά φαινόμενα όταν αυτά εκδηλώνονται στην περιοχή της Ηπείρου.

Η εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα παρέχει πληροφορία για τον εντοπισμό σε σχεδόν πραγματικό χρόνο (realtime) έντονων καιρικών φαινομένων και συγκεκριμένα έντονων βροχοπτώσεων (κυρίως των προερχόμενων από καταιγιδοφόρα νέφη), χαλαζόπτωσης και επεισοδίων μεταφοράς ερημικής σκόνης.

Ειδικότερα για την περίπτωση των έντονων βροχοπτώσεων παρέχει και προγνωστική πληροφορία για την επικείμενη εκδήλωσή τους εντός της προσεχούςώρας. Η ιδιαιτερότητα και καινοτομία αυτής της πλατφόρμας είναι ότι παρέχει παρατήρηση και βραχεία πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων, που επιτυγχάνονται με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και ενός αλγορίθμου, ο οποίος εφαρμόζεται σε πραγματικού χρόνου δορυφορικές μετρήσεις φυσικών παραμέτρων των νεφών.

Ως εκ τούτου, τα προϊόντα της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι διαφορετικά από τα κλασικά προϊόντα πρόγνωσης, τα οποία προκύπτουν από αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού, και αυτό συνιστά μια σημαντική καινοτομία για την περιοχή της Ηπείρου.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά σε κάθε ενδιαφερόμενο, στη διεύθυνση https://nowcast.physics.uoi.gr/, ενώ οι επισκέπτες/χρήστες μπορούν να εγγράφονται ώστε να λαμβάνουν αυτοματοποιημένα, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), μηνύματα για την εκδήλωση έντονων φαινομένων στις περιοχές που τους ενδιαφέρουν και τις οποίες μπορούν να ορίσουν στην εφαρμογή.

Με την ολοκλήρωση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων, εντός του Ιουνίου, θα διοργανωθεί ημερίδα, ανοικτή στο ευρύ κοινό, στην οποία θα παρουσιασθεί το έργο και θα εξηγηθεί ο τρόπος χρήσης της πλατφόρμας.

In this article