ΒΙΝΤΕΟ: Ευρωπαϊκή ανακριτική επιτροπή και επιτόπια πραγματογνωμοσύνη για τους ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και Λευκίμμης

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκε για τέταρτη φορά ο Παραμυθιώτης ιατρός Γιάννης Παπαδόπουλος και ο εμπεριστατωμένος φάκελος του, με στόχο την απόδειξη της προχειρότητας των μελετών...

Οι  Έλληνες Ευρωβουλευτές δέχθηκαν μία πρόσκληση για συνάντηση από το σημερινό Υπουργό Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κο Παπακωνσταντίνου! Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρότρυνση των ευρωβουλευτών να βοηθήσουν στο κλείσιμο των υποθέσεων που θα συζητούσε, η επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποθέσεων που αφορούσαν τους ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, Λευκίμης, Γραμματικού, Μεγαλόπολης, Ερμιόνης και Αχαΐας σε συνάρτηση με την παραβίαση των σχετικών κανόνων και οδηγιών της Ε.Ε.

Ζήτησε δηλαδή ο κ. υπουργός σε εκλεγμένα από τους Έλληνες ψηφοφόρους μέλη του Ε.Κ. να παρανομήσουν. Τους ζήτησε να  αγνοήσουν όχι την γνώμη του κοινού που τέλος πάντων μπορεί να θεωρηθεί υποκειμενική, αλλά τις επιστημονικές μελέτες πανεπιστημιακών και άλλων επίσημων φορέων του Ελληνικού Κράτους καθώς και την κακοδιαχείριση και τη διασπάθιση κεφαλαίων που βόλεψε του ημετέρους! 

Το «υπηρεσιακό κώλυμα» που δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής αναφορών Ιταλίδας κας Matzoni και η ανάληψη της προεδρίας από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κας Χρυσούλας Παλιαδέλη σε συνάρτηση με την άμεση εισήγησή της να κλείσουν όλες οι υποθέσεις δείχνει απροσχημάτιστα την προσπάθεια μεθόδευσης της απόφασης.

Η επιτροπή αναφορών απαρτίζεται από διαφορετικής εθνικότητος εκπροσώπους όλων των κομμάτων του Ε. Κ. Από την Ελλάδα συμμετείχαν οι κύριοι Ιωάννης Τσουκαλάς της Ν.Δ., Γιώργος Τούσσας του Κ.Κ.Ε. και Νίκος Χουντής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στη συζήτηση καυτηριάστηκε το θέμα της αδυναμίας ουσιαστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αβασάνιστης αποδοχής των θέσεων του Ελληνικού κράτους. Χαρακτηριστική ήταν η παρομοίωση των σαθρών κατασκευών με χρήματα της Ε.Ε. με τα ρωσικά χωριά Ποτέμκιν και την commission στο ρόλο της τσαρίνας.  Στην επιτροπή παρουσιάστηκαν εκτός από τα έγγραφα του Ελληνικού κράτους, πληρέστατοι από δεδομένα πραγματογνωμοσυνών και επιστημονικών αναλύσεων φάκελοι. Με έμφαση παρουσιάστηκε η τραγική αδυναμία της ενόρασης του μέλλοντος και της επερχόμενης οικολογικής καταστροφής που σε διάρκεια είναι πολλαπλάσια από αυτή της οικονομικής που οι κοντόφθαλμες πολιτικές μας έχουν οδηγήσει. Οι λύσεις του «ΤΩΡΑ» δίχως προέκταση στο μέλλον βολεύει τους ημέτερους αλλά αδικεί, καταδικάζει ποικιλότροπα τις επερχόμενες γενεές, τα παιδιά μας.

Για παράδειγμα η …εφεύρεση και χρήση της έννοιας των αβαθών κοιλάδων που επιτρέπει την επιλογή ρεμάτων για την ευκολότερη και χαμηλού κόστους επεξεργασία των στραγγισμάτων των απορριμμάτων που τοποθετούνται στους ΧΥΤΑ. Αντί να γίνει η σωστή, η πλήρης επεξεργασία τους με το προβλεπόμενο προφανώς υψηλό κόστος που δεν βολεύει τους αναδόχους και τους εγκρίνοντες την τοποθεσία εναπόθεσης των απορριμμάτων, αφήνονται τα στραγγίσματα αυτά να διοχετευτούν στους ποταμούς και στη θάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τελικά ουσιαστικοποιούντες τις έννοιες του οφθαλμοφανούς και του αυτονόητου, έννοιες που έχουν καταργηθεί στην καθημερινή Ελληνική πολιτική πρακτική, τα μέλη της επιτροπής αναφορών του Ε. Κ. αποφάσισαν να μείνουν ανοικτές οι αναφορές που συζητήθηκαν και να συσταθεί ανακριτική επιτροπή με αρμοδιότητες επιτόπιας πραγματογνωμοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταλυτικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε ο απόλυτα εμπεριστατωμένος φάκελος του ιατρού Γιάννη Παπαδόπουλου τα στοιχεία του οποίου έχουν παρουσιαστεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής ένωσης για τέταρτη φορά. Τα πλήρη αυτά στοιχεία που αποδεικνύουν την προχειρότητα των μελετών και των αποφάσεων των ιθυνόντων του Ελληνικού κράτους ιδιαίτερα για τους ΧΥΤΑ Καρβουναρίου Θεσπρωτίας και Λευκίμμης Κέρκυρας εχουν παρουσιαστεί στην επιτροπή περιφερειακής πολιτικής αλλά και της  επιτροπής περιβάλλοντος της commission καθώς και στην Επιτροπή αναφορών του Ε.Κ.

Επιτροπή αγώνα κατά τους ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και Λευκίμμης

In this article

Join the Conversation