Οι Ιταλοί κυνηγοί και το πλιάτσικο της φύσης της Παραμυθιάς

Είναι κοινό μυστικό στην περιοχή μας ότι την κυνηγετική περίοδο μετακομίζουν από την Ιταλία ὧν οὐκ ἔστιν ἀριθμός κυνηγών οι οποίοι διαμένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής και οι...

Πέραν αυτού, δημιουργούν πλείστα όσα προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής και ιδίως στους ιδιοκτήτες των ποιμνιοστασίων του κάμπου διότι κυνηγούν σχεδόν μέσα στις στάνες που εκεί καταφεύγουν κυρίως τα πουλιά. Δεν ξέρουμε αν διαθέτουν τις ανάλογες άδειες. Αν και είναι βασικό ερώτημα, το αφήνουμε να το ελέγξουν οι αρμόδιοι, που μάλλον δεν θα το κάνουν. Περιήλθε στην αντίληψη μας, με βάση μαρτυρία, ότι οι εν λόγω εισαγόμενοι κυνηγοί, στην παρατήρηση συμπολίτη μας για τον τρόπο με τον οποίο κυνηγούν, αντέδρασαν απειλητικά, μάλιστα ένας του επέδειξε το όπλο με άγριες διαθέσεις και με τα λίγα ελληνικά που ήξερε του έδωσε να καταλάβει πως δεν αστειεύονται.

Είναι βέβαιο πως η καταστροφή είναι ανεπανόρθωτη στα άγρια ζώα και στα πουλιά της περιοχής. Έχοντας υπ’ όψη όλα αυτά απορούμε πραγματικά για την τέλεια αδιαφορία των όποιων ιθυνόντων.  

Στην χώρα τους δεν υπάρχουν θηράματα να κυνηγήσουν ή δεν τους το επιτρέπουν στο βαθμό που το επιτρέπουν εδώ και μάλιστα με τον τρόπο που αυτοί επιδίδονται. Σίγουρα αυτό που κάνουν δεν είναι ηθικό, ερωτούμε λοιπόν αν είναι δίκαιο και νόμιμο; Η πολιτεία προβαίνει στους ανάλογους ελέγχους; Οι κυνηγετικοί σύλλογοι της περιοχής και δη ο δικός μας εδώ του δήμου μας τί έκανε ή τί κάνουν γι’ αυτό το έγκλημα που συντελείται, διότι δεν συμβαίνει στη περιοχή του δήμου μας αλλά και σε όλη την περιφέρεια.

Είναι μέσα στις αρμοδιότητες τους οι έλεγχοι των (συναδέλφων τους). Η Ομοσπονδία θηροφυλακής τί λέει για όλα αυτά και μην μας πείτε ότι θέλετε επώνυμη καταγγελία. Τέλος, ερωτώνται οι περιβαλλοντικοί, οι  φυσιολατρικοί και οι φιλοζωικοί σύλλογοι της περιοχής τί έκαναν ή τί πρόκειται να κάνουν; Θα αποφασίσουν κάποτε να ασχοληθούν με το αντικείμενο για  το οποίο εθελοντικά βεβαίως ιδρύθηκαν ή θα παραμείνουν για καιρό ακόμη ασυγκίνητοι μπροστά στη μεθοδευμένη καταστροφή; Καλές οι εκδρομές, και οι εξ απαλών ονύχων  ενασχολήσεις, πιστεύουμε όμως πως θα ήταν καλύτερες οι δραστικές διαμαρτυρίες αν όχι και οι κινητοποιήσεις. Η δικαιολογία που προβάλουν κάποιοι ότι δήθεν δουλεύουν τα ξενοδοχεία της περιοχής και τα καταστήματα εστίασης είναι εκ του περισσού.

Με την καταστροφή αυτή δεν μπορεί να συμφωνεί κανείς, όπως δεν θα συμφωνήσουμε με μια άλλη καταστροφή που συντελείται την εποχή της συγκομιδής του τσαγιού που κάποιοι άνοιξαν τα μάτια σε κάποιους χωρίς να πάρουν το παραμικρό μέτρο προστασίας αυτού του ευεργετικού φυτού. Στο θέμα θα επανέλθουμε καιρού ερχομένου.       

Δ.Τ

In this article

Join the Conversation