Από το σχέδιο στην πράξη θα περάσουν οι έξι μονάδες καύσης απορριμμάτων, που θα καλύψουν το σύνολο της χώρας και θα φέρουν αρκετές ανατροπές σε όσα ισχύουν μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο ολοκλήρωσε και παρουσίασε την μελέτη, η Ήπειρος θα καλυφθεί από την μονάδα καύσης που θα γίνει στην Κοζάνη, με ότι αυτό συνεπάγεται… Δηλαδή με ένα ακόμη επιπλέον κόστος που θα πέσει τους Δήμους και κατ’ επέκταση στους πολίτες.
Η μονάδα της Κοζάνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης σκοπιμότητας του Υπουργείου θα καλύψεις την Κεντρική και την Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Θεσσαλία και την Κέρκυρα. Θα δέχεται 288.000 τόνους απορριμμάτων.
Σημειώνεται ότι πριν από έναν μήνα περίπου ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε στην Κοζάνη την πρόθεση της εταιρείας να δημιουργήσει μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων κοντά στην «Πτολεμαΐδα 5» (επένδυση 300 εκατ. ευρώ, για παραγωγή ενέργειας 38 MW).
Σύμφωνα με τη μελέτη, η παραγωγή ενέργειας από την καύση απορριμμάτων και απορριμματογενών καυσίμων θα συμβάλει τόσο στην ενεργειακή σταθερότητα της χώρας όσο και στην επίτευξη του στόχου μείωσης των απορριμμάτων που θάβονται σε ΧΥΤΑ κάτω του 10% έως το 2030.
Σιγή ιχθύος στην Ήπειρο, προβληματισμός στη Δυτική Μακεδονία
Στην Ήπειρο βέβαια ουδείς ασχολείται με τις εξελίξεις που δρομολογούνται και θα σημάνουν ένα ακόμη κόστος για την περιοχή. Ούτε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, ούτε ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος, ούτε οι Δήμοι.
Οι τελευταίοι πληρώνουν αδρά και στον ΑΣΔΑ μοναδική έννοια είναι να ολοκληρωθούν διαγωνισμοί χωρίς ανταγωνισμό και να γίνει σειρά απευθείας αναθέσεων.
Στη Δυτική Μακεδονία ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημοσθένης Μαυρίδης, καταθέτει τον έντονο προβληματισμό του σε σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την κατασκευή μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία. Μιλώντας στην εφημερίδα «Χρόνος», υπογράμμισε ότι πρόκειται για επένδυση που έχει εξ ολοκλήρου σχεδιαστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών φορέων.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, η κατασκευή της μονάδας —κόστους περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ— δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία (ΕΤΠΑ, Ταμείο Συνοχής), καθώς οι σχετικές επενδύσεις έχουν εξαιρεθεί από το νέο πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027. Αυτό, όπως τόνισε, καθιστά σχεδόν βέβαιη την ιδιωτική υλοποίηση του έργου. «Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα γίνει από ιδιώτη. Όμως δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας, των Δήμων και της ΔΙΑΔΥΜΑ», επισήμανε.
Η μονάδα αφορά στην ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος από το εργοστάσιό της ΔΙΑΔΥΜΑ, που υπολογίζεται περίπου στους 30.000 τόνους ετησίως. Το υπόλειμμα αυτό θα αξιοποιηθεί ενεργειακά, ώστε να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και θερμική ενέργεια, η οποία θα διοχετεύεται και στις τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας και Κοζάνης.
Αθροιστικά, με την προσθήκη των υπολειμμάτων από Ήπειρο, Κέρκυρα και Θεσσαλία, η μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας εκτιμάται ότι θα επεξεργάζεται περίπου 250.000 τόνους απορριμματικού υπολείμματος κάθε χρόνο – ίσως και περισσότερους.