Με πολυαρχιερατική θεία λειτουργία τιμήθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης ο πολιούχος νεομάρτυρας Αργύριος, τον οποίο ιδιαιτέρως ευλαβούνται οι κάτοικοι της περιοχής.
Προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Παραμυθίας Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης κ. Σεραπίωνος και Νέας Κρήνης, Καλαμαριάς και Επανομής κ. Ιουστίνος.
Κηρύττοντας τον λόγο του Θεού ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος τόνισε ότι “ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητας του Αγίου Αργυρίου είναι το φιλότιμο. Φιλότιμο σημαίνει αυτοθυσία. Σημαίνει να ζεις για κάτι ανώτερο και πάνω από τον εαυτό σου. Αυτό δεν είναι ιδεολογία. Ιδεολογία δεν είναι κάτι από τον εαυτό μου, αλλά κάτι, που πηγάζει από τον εαυτό μου. Όμως φιλότιμο δεν είναι να ζω για μια ιδεολογία. Φιλότιμο σημαίνει αίσθηση για ζωή, φιλοξενία, ώριμη φιλία, αξιοπρέπεια, σταγόνες εξυπηρετικότητας, αίσθηση καθήκοντος. Φιλότιμο σε τελευταία ανάλυση είναι να βάζεις τους άλλους και τις ανάγκες των άλλων πάνω από σένα και να τις ικανοποιείς κατά το δυνατόν, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα “.
Και πρόσθεσε: “Ενώ ο δυτικός άνθρωπος κινείται με κέντρο τη λογική ή καλύτερα τον ορθολογισμό, ο Ορθόδοξος άνθρωπος κινείται με κέντρο την καρδιά. Αυτή είναι το μέρος, όπου συναντάται ο άνθρωπος με τον Θεό. Δεν συλλαμβάνουμε τον Θεό με τη λογική, ούτε τον κάνουμε κτήμα μας με τις γνώσεις, που διαθέτουμε, και τις επιστήμες, που χρησιμοποιούμε, αλλά μέσα στο χώρο της καρδιάς μας”.
Έχοντας ως παράδειγμα τη ζωή του Αγίου Αργυρίου, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, λέγοντας πως “πρέπει συνεχώς να επιδιώκουμε να αρέσουμε στον Θεό. Αυτό θα το πετύχουμε με τη βαθιά μας πίστη στο πρόσωπο του Χριστού, με τη μαρτυρία του ονόματός Του, με τον προσωπικό μας αγιασμό. Με την ολοξκάρδια αγάπη στον αληθινό Θεό…”.
Την παραμονή χοροστάτησε στον Εσπερινό ο Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης κ. Σεραπίων, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Σισασνίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και Νέας Κρήνης, Καλαμαριάς και Επανομής κ. Ιουστίνου.
Ο Σεβασμιώτατος Σεραπίων στο κήρυγμά του ανέφερε ότι “ο Άγιος Αργύριος, όπως και οι άλλοι νεομάρτυρες ήθελαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να φύγουν από το σκοτάδι της αγνωσίας, της άγνοιας, και να κοινωνήσουν το φως της γνώσεως του αληθινού Θεού. Ομολόγησαν την αγάπη τους προς τον Ιησού Χριστό, γιατί είχαν την καρδιά τους και την ψυχή τους γεμάτες από αγάπη προς τον πλησίον, προς τον συνάνθρωπο, προς τον αδελφό”.
Ο άγιος Αργύριος, μόλις 18 ετών, προσπάθησε να αποτρέψει από την αλλαξοπιστία Χριστιανό, τον οποίο απειλούσαν με εξόντωση οι Μουσουλμάνοι αν δεν το κάνει. Οι Γενίτσαροι τότε κάλεσαν και αυτόν να αλλαξοπιστήσει και αφού τον γρονθοκόπησαν του είπαν ότι θα πεθάνει αν δεν απαρνηθεί την πίστη του.
Εκείνος αταλάντευτα και άφοβα τους είπε: “Είμαι Χριστιανός και επιθυμώ να πεθάνω για την πίστη μου”. Όπως κι έγινε. Ο κριτής αρχικά αρνήθηκε, λέγοντάς τους ότι δεν έχει διαπράξει κάτι άδικο, αυτοί επέμεναν εξαγριωμένοι και τελικά απαγχονίστηκε.
Κανείς λογικός άνθρωπος δεν αρνείται ότι και η σημερινή κοινωνία είναι κατάμεστη από κινδύνους και παγίδες, οι οποίες ζητούν να βλάψουν τους αγωνιστές της χριστιανικής ζωής.
Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε ότι η υπερβολή της δύναμης, που καταβάλλουμε για να νικήσουμε, ανήκει στο Θεό. Εκείνος μας ενδυναμώνει και μας ενισχύει. Εκείνος χαλυβδώνει τη θέλησή μας και εξαγνίζει την ψυχή μας.
Και ο άγιος Αργύριος μας διδάσκει ότι μόνο με την ηθική του δύναμη είναι δυνατή η εξασφάλιση της νίκης στον αγώνα μας κατά του κακού. Ας αγωνιζόμαστε, λοιπόν, τον τίμιο αγώνα απτόητοι