Να μη θυμόμαστε το Σούλι μόνο μια φορά το χρόνο…

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Το Σούλι αποτελεί μια άφταστη έξαρση και μια μοναδική έκφραση αντρείας και αρετής.
Οι εορτές Σουλίου με πανελλήνιο χαρακτήρα, που καθιερώθηκαν επίσημα το 1969, εορτάζονται με τον πρέποντα, οφείλουμε να ομολογήσουμε τρόπο, κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Μαΐου.

Βέβαια, αν και είναι εθνικός ο χαρακτήρας του εορτασμού, ούτε οργανωμένα μαθητές από σχολεία προσέρχονται, ούτε η εκπροσώπηση της Πολιτείας είναι πάντα επαρκής, ούτε ο κόσμος, που συγκεντρώνεται είναι συνήθως πολύς, ούτε έχουν θεσμοθετηθεί σε άλλους τόπους της χώρας, την ημέρα του εορτασμού, εκδηλώσεις προς τιμήν των Σουλιωτών.

Όμως δεν πρέπει να θυμόμαστε το Σούλι μόνο μια φορά το χρόνο. Χρειάζεται μέριμνα για τη διάσωση των μνημείων, μέριμνα για την ιστορική ανάδειξή του, μέριμνα για την τουριστική προβολή του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέριμνα για τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, μέριμνα για τη διδασκαλία του ηρωισμού των Σουλιωτών στους μαθητές μέσα από τα σχολικά βιβλία.

Ο αγώνας των Σουλιωτών δεν αφορά μόνο στο Σούλι, αλλά σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, αφού με την αντίστασή τους στον Αλή πασά, χρόνια πριν, οι Σουλιώτες συνετέλεσαν στην αφύπνιση και στον ξεσηκωμό των υπόλοιπων Ελλήνων, ενώ συμμετείχαν ενεργά και μαχητικά στην Επανάσταση του 1821.

Και ήταν εμπνευσμένη ενέργεια η καθιέρωση των εορτών Σουλίου, γιατί οι Σουλιώτες έγιναν με το φρόνημά τους δάσκαλοι αρετής, ευψυχίας, ανδρείας, τόλμης, γενναιότητας, αποφασιστικότητας, εθελοντικής θυσίας για την πατρίδα, λατρείας αληθινής για την ελευθερία.

Και δεν μπορεί η σκέψη να μην στυλωθεί στη μορφή του καλόγερου Σαμουήλ. Ένας καλόγερος, μια αυτοθυσία, μια ολόκληρη ιστορία, ένας συμβολισμός… Ο κοσμοκαλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος, μαζί με λίγους συντρόφους του, ηλικιωμένους και βαριά τραυματίες, για να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη, που ήταν μέσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Και ακολούθησε το δρόμο του θανάτου και όχι της υποτέλειας. Η ανατίναξη του Κουγκίου, συγκλονιστική. Ο Σαμουήλ έβαλε φωτιά και όλοι ανατινάχθηκαν. Η ανατίναξη έχει το συμβολισμό της. Αν και οδηγεί στο θάνατο, είναι η άρνηση του θανάτου….

Στις ημέρες μας, ημέρες ηθικών κατεδαφίσεων, είναι απαραίτητο το πατριωτικό αναβάπτισμα, ώστε η μνήμη των Σουλιωτών να παραμείνει ζωντανή, το ήθος τους να φωτίζει τα βήματά μας, η λάμψη των αγώνων τους να κρατεί ορθή την ψυχή στις επάλξεις του χρέους.

Ας βυθιστούμε, οι σύγχρονοι Έλληνες σε αληθινό μεθύσι πατριωτισμού, από το νέκταρ, που μας κερνάνε οι ηρωικοί Σουλιώτες.

In this article

Join the Conversation