Το παζάρι του Σαββάτου και χαρακτηρισμός του ιστορικού κέντρου.

Το παζάρι συνέθετε ένα πολιτισμικό μωσαϊκό που πάντα ένωνε και συγκινούσε. Ο χαρακτηρισμός του ιστορικού κέντρου αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε έστω και λίγη απο την αίγλη του παλιού...

Το παζάρι του Σαββάτου της Παραμυθιάς, το ξακουστότερο παζάρι της Ηπείρου, αποτελούσε και αποτελεί το μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης.

Κοινωνικό όσο και οικονομικό γεγονός παραμένει ο στυλοβάτης της αναπτυξιακής προοπτικής της Παραμυθιάς. Από την συνάθροιση του κόσμου, τις προμήθειες των νοικοκυριών και τα νυφοπάζαρα του παρελθόντος μέχρι τις επαφές των πολιτικών προσώπων και τις κλασικές πλέον καφε-τσιπουρο-καταστάσεις ντόπιων και περαστικών, το παζάρι της Παραμυθιάς συνέθετε ένα πολιτισμικό μωσαϊκό που πάντα ένωνε και συγκινούσε.

Έλληνες και Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και εβραίοι, Βλάχοι και Σαρακατσάνοι, για πολλές δεκαετίες συναντιόταν ένα σε ένα παζάρι που έγινε θεσμός. Επισκέπτες από το Φανάρι, την Ηγουμενίτσα, τους Φιλιάτες, την Πάργα, τα Γιάννενα ακόμα και από τους Παξούς, πάντα προγραμμάτιζαν μία τουλάχιστον επίσκεψη στη Παραμυθιά. Εικόνες που οι νεότεροι από εμάς δεν τις έχουμε προλάβει αλλά σίγουρα θέλουμε να επαναληφθούν.

Όπως πάντα όμως μετά από κάθε ακμή έρχεται η παρακμή. Μια παρακμή η οποία δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση της αλλά είναι ξεκάθαρα ορατή και πλησιάζει όλο και πιο πολύ. Και γι’ αυτή την παρακμή ΔΕΝ φταίει μόνο η οικονομική κρίση. Η κατηφόρα του Σαββάτου της Παραμυθιάς είχε αρχίσει να διαφαίνεται αρκετά χρόνια πριν. Οι αιτίες πολλές και έχουν σχέση τόσο με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες όσο και με εμάς τους κατοίκους (ιδιώτες και επαγγελματίες)

Η κατανομή ευθυνών δεν έχει αξία αυτή την στιγμή. Αυτό που έχει αξία είναι να βρούμε τον τρόπο να ξαναδώσουμε στο παζάρι μας την αίγλη του παρελθόντος. Να αποκτήσει η Παραμυθιά το παραδοσιακό της χρώμα, να είναι φιλική προς τους επισκέπτες, τους κατοίκους και τους καταναλωτές, να μπορεί να προσφέρει το κάτι παραπάνω από τις υπόλοιπες πόλεις της περιφέρειας, να εκμεταλλευτεί την αναγνωρισιμότητα του παζαριού και να το εμπλουτίσει με πολιτιστικά στοιχεία, να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και πολλά άλλα. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Μία ευκαιρία μας παρουσιάζεται τώρα με την αναμόχλευση του περίφημου ιστορικού κέντρου.

Ολες οι δημοτικές παρατάξεις, στο προεκλογικό πρόγραμμα είχαν τον χαρακτηρισμό του ιστορικού κέντρου ως έργο πνοής. Και είχαν δικιο. Ενας χαρακτηρισμός που μπορεί να δώσει στη Παραμυθιά το χαμένο παραδοσιακό χρώμα και ταυτόχρονα μπορεί να αναγεννήσει το ξακουστό παζάρι της πόλης.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τον χαρακτηρισμό του ιστορικού κέντρου είναι μονόδρομος και η ώρα εχει φτάσει. Κάντε το…



In this article

Join the Conversation