Συνολικά 93 Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.) ιδρύθηκαν σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. της Ηπείρου, με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφίας Ζαχαράκη, εξέλιξη που κάνει γνωστή η Περιφερειακή Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.
Συγκεκριμένα ιδρύθηκαν 50 Τμήματα Ένταξης σε Νηπιαγωγεία, 23 σε Δημοτικά Σχολεία, δέκα σε Γυμνάσια, έξι σε ΓΕ.Λ και τέσσερα σε ΕΠΑ.Λ. (Δείτε το ΦΕΚ με τα Τμήματα Ένταξης εδώ). Σε πανελλαδικό επίπεδο ιδρύθηκαν 3.448 νέα Τμήματα Ένταξης σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στη Θεσπρωτία αντιστοιχούν 12 σχολεία (1 στον Δήμο Σουλίου, 10 στον Δήμο Ηγουμενίτσας και 1 στον Δήμο Φιλιατών):
- 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
- 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
- 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
- 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ
- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΒΟΤΩΝ
- 6/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑΣ
- 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
- 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
- 3ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
- 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
- Π-ΕΠΑΛ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Υπουργείου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη οργανωμένη παρέμβαση στην ιστορία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στον τομέα της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, αυξάνοντας κατά 89,6% τον συνολικό αριθμό των Τμημάτων Ένταξης. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η στήριξη μαθητών με μαθησιακές, γνωστικές, επικοινωνιακές ή άλλες δυσκολίες.
Η παρέμβαση στοχεύει τόσο στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και στην ουσιαστική αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας, όπου για πρώτη φορά δίνεται τέτοια έκταση σε δομές εντός Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ. Ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο αριθμός των νέων Τ.Ε. σε ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. παρουσιάζει αύξηση που αγγίζει το 600% και 750% αντίστοιχα.
Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το μέτρο αυτό αποτυπώνει έμπρακτα τη δέσμευση για ένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ισότιμα, να στηρίζεται ουσιαστικά και να αναπτύσσει τις δυνατότητές του. Όπως τόνισε, η παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού ειδικής αγωγής σε κάθε σχολείο είναι κρίσιμη τόσο για την έγκαιρη παρέμβαση όσο και για τη μακροχρόνια στήριξη των μαθητών.
Η ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης βασίστηκε σε εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των ΚΕΔΑΣΥ, με στόχο την ισόρροπη γεωγραφική κατανομή τους και τη διασφάλιση ποιοτικών συνθηκών μάθησης σε κάθε περιοχή της χώρας. Τα Τμήματα Ένταξης λειτουργούν μέσα στις σχολικές μονάδες, με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό και σχέδια εξατομικευμένης παρέμβασης, προσφέροντας δυνατότητα παρακολούθησης της γενικής τάξης με υποστήριξη, όπου απαιτείται.