
Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται από την Παρασκευή 19 Ιουνίου το νέο ειδικό Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Α.Κ.Α.Ε.Ε.) στη Θεσπρωτία, αποτελώντας μέρος ενός πανίσχυρου, πανελλαδικού δικτύου της Πυροσβεστικής που συγκροτείται για την πάταξη των εμπρησμών και την άμεση απόδοση ευθυνών.
Η ίδρυση του κλιμακίου στην περιοχή μας –η οποία θωρακίζεται πλέον σημαντικά ενόψει της αντιπυρικής περιόδου– προβλέπεται στο σχετικό ΦΕΚ (ΦΕΚ Β΄ 3405/15.06.2026) που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες. Στόχος της νέας αυτής δομής στη Θεσπρωτία είναι η ριζική αναβάθμιση των ελέγχων, η εξειδικευμένη διερεύνηση των αιτιών κάθε πυρκαγιάς και η άμεση εξιχνίαση υποθέσεων εμπρησμού.
Το κλιμάκιο της Θεσπρωτίας εντάσσεται στα 37 συνολικά Α.Κ.Α.Ε.Ε. που αναπτύσσονται στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Το νέο αυτό σώμα προσφέρει εξειδίκευση καθώς στελεχώνεται από έμπειρους ανακριτικούς υπαλλήλους (συνολικά 240 άτομα πανελλαδικά), ενώ έχει κεντρικό συντονισμό και λειτουργεί υπό την άμεση επιχειρησιακή καθοδήγηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), η οποία αποτελείται από 30 επίλεκτα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.
Τέλος, εξασφαλίζει αυξημένη ανακριτική επάρκεια και δυνατότητα για ακαριαία επέμβαση στο σημείο της φωτιάς.

