Μήνυμα Σταυρούλας Μπραΐμη για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο πιο τρυφερό κομμάτι της κοινωνίας μας, στα παιδιά μας. Είναι μια ακόμα αφορμή επιμερισμού της ιδιαίτερης ευθύνης που έχουμε όλοι εμείς οι...

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο πιο τρυφερό κομμάτι της κοινωνίας μας, στα παιδιά μας. Είναι μια ακόμα αφορμή επιμερισμού της ιδιαίτερης ευθύνης που έχουμε όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι απέναντί τους. Σήμερα αναγνωρίζουμε, ξανά, όλοι μαζί, ότι στα παιδικά όνειρα υπάρχει το μέλλον της κοινωνίας μας και διατρανώνουμε όλοι την αποφασιστικότητά μας ως άνθρωποι, γονείς και πολίτες, να προασπίσουμε με έργο και δράσεις τα δικαιώματα του παιδιού σε αυτή την καινούργια ιδιαίτερα προκλητική εποχή.

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υπογράφηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι το πιο σημαντικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους και έχει τον μεγαλύτερο αριθμό συμβαλλόμενων κρατών από οποιαδήποτε άλλη σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια ιστορία. Στην χώρα μας τέθηκε σε ισχύ το 1990 και είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν.

Δυστυχώς όμως, παρότι τα δικαιώματα των παιδιών έχουν αποτυπωθεί σε διεθνή κείμενα και είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, η παγκόσμια πρακτική επιβεβαιώνει το αντίθετο, με αποτέλεσμα να καταγράφεται διεθνώς μια συστηματική και σκόπιμη παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών με πολλαπλές μορφές δίωξης σε βάρος παιδιών.

Με αφορμή την ημέρα αυτή θα ήθελα να στείλω μήνυμα αγάπης σε όλα τα παιδιά και να επισημάνω ότι, δεν αρκεί να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο για αυτά, αλλά οφείλουμε να μοχθούμε καθημερινά γι’ αυτόν. Άλλωστε όπως λέει και μια παροιμία «Ο κόσμος δε μας προσφέρθηκε απ’ τους γονείς μας, μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας».

Ο Δήμος Σουλίου, αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, μέσα από τους Παιδικούς Σταθμούς, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, υποστηρίζοντας τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τις Σχολικές μονάδες του Δήμου, βελτιώνοντας τις υφιστάμενες υποδομές καθώς επίσης και με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών δημιουργεί την υποδομή για τη την νέα γενιά πολιτών.

In this article

Join the Conversation