H Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Θεσπρωτίας Ιωαννίνων, έκοψε την πίτα της

Την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας παρουσία δεκάδων μελών της αλλά και επισήμων. Την...

Ο Γιώργος Γκορέζης
Επίκαιρο ήταν το θέμα της προσφώνησης με την οποία ο Γιώργος Γκορέζης άνοιξε την Κυριακή την εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων. Ο κ. Γκορέζης αναφέρθηκε στην κρίση, τους τρόπους αντιμετώπιση της και φυσικά στη θέση και το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα στη χώρα μας :
Η χώρα μας, μαζί και η Ευρώπη, δοκιμάζεται σήμερα από κοινωνική κρίση. Θεωρούμε ότι η κρίση αυτή είναι η συνέχεια αυτής που ξέσπασε το 1929. Τότε το διακύβευμα ήταν το μέλλον του κοινωνικού συστήματος. Η κρίση διευθετήθηκε ως γνωστό με τον χωρισμό του κόσμου σε δύο στρατόπεδα, το Ανατολικό και το Δυτικό μπλοκ. Σήμερα, πλέον των 8 δεκαετιών από το 29, και 2,5 δεκαετίες από την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος, το κοινωνικό σύστημα είναι σε ιστορική απόσταση από το εξουσιαστικό σύστημα, και πιο έντονα αυτό φαίνεται στη χώρα μας. Οι διαχειριστές της πολιτικής ελίτ βλέπουν σήμερα το κράτος να αχρηστεύεται και οι παρεμβάσεις τους να οξύνουν αντί να καταπραΰνουν την κατάσταση. Η κρίση στη χώρα μας είναι κρίση θεσμών, οικονομική και ηθική, και υποδηλώνει την ιστορική υστέρηση του συστήματος εξουσίας σε σχέση με την εξέλιξη του κοινωνικού συστήματος. Η πολιτική βρίσκεται αντιμέτωπη με την κοινωνία.

Παρέμβαση της Πολιτείας
Για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι προφανής η ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας σε τρείς διακεκριμένες διαστάσεις : Την οικονομική διάσταση, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας, την πολιτική διάσταση, όπως η αποτροπή της κοινωνικής αναταραχής, και την ηθική διάσταση με τη διαμόρφωση της εικόνας μιας δίκαιης κοινωνίας που προσφέρει ασφάλεια. Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι μέσα σ’ όλα τα άλλα χρειαζόμαστε σήμερα μια πραγματικά εθνική στρατηγική, για να αντιμετωπίσουμε τα εθνικά μας προβλήματα, που είναι πολλά, Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη, Τουρκία, Σκόπια, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Με την επικράτηση της παγκοσμιοποίησης επιχειρείται στη περιοχή μας μια γεωπολιτική αναδιάρθρωση, που έχει σκοπό να καταστήσει σταθερή και μακροχρόνια την Αμερικανική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και αυτό μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις. Η συστράτευση όλων μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι αναγκαία και εθνικά επιβεβλημένη.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις
Οι Ένοπλες Δυνάμεις από τη πλευρά τους, υπό τις σημερινές δυσμενείς βιοποριστικές συνθήκες, συνεχίζουν να επιδεικνύουν προσήλωση και αφοσίωση στο εθνικό τους καθήκον, διασφαλίζουν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας και δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε Έλληνα χωριστά, να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Εμείς οι ε.α. αξιωματικοί, παρά τις κατά καιρούς άστοχες πολιτικές της ηγεσίας που δοκιμάζουν τις αντοχές μας, συνεχίζουμε το δρόμο της σύνεσης και εθνικής ομοψυχίας. Η ιστορία έχει καταγράψει την πίστη του Έλληνα στρατιωτικού σε στέρεα ιδανικά και αξίες, οι οποίες τον ενδυναμώνουν και τον βοηθούν να ξεπεραστούν τα όποια κωλύματα και εμπόδια, απ’ όπου και να προέρχονται.

Θα βρούμε το δρόμο…
Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες όλες οι κοινωνικές τάξεις συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να συμπεριφερθούν με ανάλογο τρόπο, ώστε η πατρίδα μας να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να ορθοποδήσει. Και δεν είναι δυνατό να συμβεί διαφορετικά. Ο θεός της Ελλάδος είναι μεγάλος, και δίνει στη χώρα μας τη δύναμη να βρίσκει πάντα το δρόμο της εθνικής ομοψυχίας και της προόδου, όπως το πράττει για χιλιετίες τώρα πάνω σ’ αυτή τη γωνιά της Γης.     

In this article

Join the Conversation