Παρέμβαση του Αντ. Μπέζα στο Προσυνέδριο των Ιωαννίνων

O Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, στην παρέμβασή του κατά την 8η Προσυνεδριακή στάση Ηπείρου της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα, μεταξύ άλλων τόνισε: «Το βασικό πρόβλημα που υπήρχε...

Υπάρχει όμως ένα σημαντικό πρόβλημα. Οι χώρες που έχουν πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως η Γερμανία, δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ασκήσουν επεκτατικές οικονομικές πολιτικές, ότι πρέπει δηλαδή να αφήσουν να πέσει χρήμα στην αγορά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που προκαλούνται στην οικονομική δραστηριότητα από τα μέτρα που αναγκάζονται να πάρουν οι χώρες που έχουν ελλειμματικό ισοζύγιο, όπως η Ελλάδα. Έτσι, ο κοινοτικός προϋπολογισμός της περιόδου 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ, θα είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μικρότερος από τον προηγούμενο. Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη καταφέρει, ως πολιτικός ευρωπαϊκός νότος, να πείσουμε τις ισχυρά οικονομικά χώρες, και αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη μου μια μεγάλη πρόκληση για τις πολιτικές δυνάμεις, όπως η Νέα Δημοκρατία, που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης».

«Η οικονομική προσαρμογή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι η πιο απότομη και σκληρή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γι’ αυτό και προκαλεί δύο ειδών αντιδράσεις: Από τη μια μεριά, έχουμε εκείνους που αντιδρούν γιατί είχαν βολευτεί σε ένα σύστημα παρασιτικό που ξόδευε δανεικά, σε ένα πελατειακό κράτος και σε μια κρατικοδίαιτη ιδιωτική οικονομία. Με αυτούς δεν μπορεί παρά να συγκρουστούμε. Από την άλλη μεριά, έχουμε εκείνους που διαμαρτύρονται δικαίως γιατί δεν αντέχουν την απότομη κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου, γιατί βρίσκονται χωρίς δουλειά, γιατί δεν μπορούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ή να πληρώσουν τους φόρους και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτούς πρέπει να τους αφουγκραστούμε. Όχι όμως μόνο να τους αφουγκραστούμε, αλλά και να σταθούμε ταυτόχρονα δίπλα τους με πρακτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους και να ελαφρύνουμε το βάρος τους.Δεν εξαρτώνται όλα από τα Μνημόνια και την τρόικα.

Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να παραμένουν τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς Διοικητές και να μην αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία τους. Δεν μπορεί οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα να βρίσκουν ακόμη μπροστά τους μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια. Δεν μπορεί να μετακινείται μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων από την Ήπειρο και να υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας στις ακριτικές μας περιοχές, ούτε μπορεί ένα χρόνο τώρα να μην έχει επισκεφθεί την Ήπειρο κανένας Υπουργός, για να δώσει λύσεις σε τοπικά θέματα. Εμείς θέλουμε η Κυβέρνηση να συντονιστεί και να αποκτήσει άλλους ρυθμούς στη λειτουργία της.Γιατί μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο πατριωτικό κόμμα που θα συγκεντρώσει όλες τις μεταρρυθμιστικές και ανανεωτικές δυνάμεις του τόπου και παράλληλα θα προσφέρει ανακούφιση στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό. Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει την έξοδο από την κρίση αλλά και μια νέα πορεία της Ελλάδας στο μέλλον».

In this article

Join the Conversation