4.000 Ηπειρώτες στην “Ήπειρος του Αγώνα 2013” που ήταν αφιερωμένη στο έπος των Σουλιωτών

Με παρουσία 4.000 Ηπειρωτών πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο θέατρο Πέτρας η εκδήλωση θεσμός της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, "Η Ήπειρος του Αγώνα" η οποία ήταν αφιερωμένη στο...

Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Παρασκευή Κατσάνη με τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. 

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Σ.Ε. Γιώργου Οικονόμου, και ολοκληρώθηκε με όλο τον κόσμο μια παρέα σε ένα χορό.

O χαιρετισμός του Προέδρου της Π.Σ.Ε. Γιώργου Οικονόμου:

Αγαπητοί Συμπατριώτες ,

Εκ μέρους του Δ.Σ Της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος , σας ευχαριστώ που τιμάτε με την παρουσία σας την αποψινή εκδήλωσή μας, μια εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στο έπος των Σουλιωτών και στους διαχρονικούς αγώνες των Ηπειρωτών.

Ως γέννημα και θρέμμα του Σουλίου , επιτρέψτε μου να πώ  ότι όσο και αν μερικοί που είναι ευθυγραμμισμένοι με τη νέα τάξη πραγμάτων προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορική πραγματικότητα  η αλήθεια είναι μία ότι η ιστορία δεν παραγράφεται , δεν διαγράφεται , δεν παραμορφώνεται δεν αλλοιώνεται .Το Σούλι είναι και θα παραμείνει  θρύλος και οποιοσδήποτε Λαός της Υφηλίου θα ήταν υπερήφανος , αν μπορούσε να έχει γράψει με το αίμα του την ένδοξη εποποιϊα των Σουλιωτών. Πολύ περισσότερο ο λαός ο Ελληνικός πρέπει να είναι και θα είναι στους αιώνες υπερήφανος για τις υπέροχες εκείνες ιστορικές σελίδες , που χάραξε τότε με απαράμιλλο ηρωισμό, στις απόκρημνες και ηλιοφίλητες βουνοκορφές του Σουλίου.

Το έπος των Σουλιωτών με την πυρπόληση του Καλόγερου Σαμουήλ ,και με το χορό του Ζαλόγγου  δεν ήταν μια συμπτωματική έξαρση ορισμένης ιστορικής στιγμής .Δεν ήταν μια μοιραία υπερδιέγερση, οφειλόμενη στο ανθρώπινο ένστιχτο της άμυνας. Ήταν πράξη συνειδητή , Ήταν λειτουργία φυσιολογική .Αναγκαιότητα ήταν Ελληνική , πηγάζουσα από την ιδεολογική μας ριζωμένη πίστη. Και είναι η βαθύρριζη αυτή πίστη ο Έρωτας για τη Λευτεριά. Είναι η καθολική αφομοίωση μέσα στο αίμα , μέσα στο μεδούλι των Ελλήνων, της ιερής θεωρίας , ότι χωρίς αγώνες η ανθρώπινη ζωή δεν  έχει εξέλιξη και δεν αξίζει τίποτα.

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση, πώς τα  ιστορικά γεγονότα του Σουλίου είναι γεγονότα με οικουμενική σημασία ,γιατί αποτελούν τις ρίζες και το προανάκρουσμα του  Εθνικοκοινωνικοαπελευθερωτικού αγώνα του Γένους μας για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, γιατί  έδωσαν το πρώτο σύνθημα της νίκης , γιατί άναψαν πάλι την θρυαλλίδα της ελπίδας που είχε κατασβηστεί, γιατί εμψύχωσαν και ενέπνευσαν στο δούλο γένος  την ιδέα της αγωνιστικής διάθεσης και της  εξέγερσης.

Έτσι φθάσαμε στην απελευθέρωση , στους βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 όπου απελευθερώθηκε και η ιδιαίτερη πατρίδα μας και στην δοξασμένη, τιμημένη και χιλιοτραγουδισμένη Εθνική μας Αντίσταση . Αυτή είναι η ιστορία μας , αυτή είναι η πορεία μας αυτή είναι η διαδρομή μας και καμία Ρεπούση δεν μπορεί να την αλλοιώσει . Σήμερα το διαχρονικό μήνυμα του έπους των Σουλιωτών είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο.

Σήμερα που ο λαός μας έχει βυθιστεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση , σήμερα που η νεολαία μας έχει περιέλθει σε απόγνωση , σήμερα που έχει επιβληθεί κατάρρευση των κοινωνικών παροχών και κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων , σήμερα που με  επαίσχυντες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μας περιορίζουν το δικαίωμα της δημόσιας ενημέρωσης , και  πετάνε στο δρόμο άλλους 2.600 εργαζόμενους στην ΕΡΤ, και έτσι στερούνε το μόνο δίαυλο επικοινωνίας από τους ελάχιστους ακρίτες των χωριών μας , καθώς και από τα χωριά της Β.Ηπείρου , αλλά και από τον Ελληνισμό της διασποράς σήμερα   που τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο δεν αρκούν οι διαπιστώσεις , χρειάζεται να γίνει συνείδηση στον καθένα μας , ότι ο μόνος δρόμος σωτηρίας για να αποτινάξουμε από πάνω μας την τροϊκανή επικυριαρχία και τους ντόπιους υποστηρικτές της είναι οι καθημερινή αγώνες για ανατροπές  που θα βοηθήσουν το λαό μας να πάρει την τύχη του στα δικά του χέρια, έτσι θα δούμε άσπρη μέρα  εμείς και τα παιδιά μας , έτσι και μόνο έτσι θα επαναφέρουμε στη ζωή μας το χαμόγελο  και προς αυτή την κατεύθυνση σας καλώ όλους σας να ενεργοποιηθείτε.

In this article

Join the Conversation