Πανάκριβο το κυνήγι των δραπετών…

Ο υπολογισμός επακριβώς του κόστους του κυνηγητού των δραπετών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί προς το παρόν καθώς εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες. Υπάρχουν όμως ορισμένα δεδομένα που μπορούμε να λάβουμε...

Τα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, πετούν καθημερινά πολλές ώρες ενισχύοντας από αέρος τις έρευνες των επίγειων δυνάμεων. Με δεδομένο ότι τα καύσιμα για μια ώρα πτήσης κάθε ελικοπτέρου είναι πάνω από 350 ευρώ, συνεπάγεται ότι όλο αυτό το διάστημα δαπανήθηκαν περισσότερα από 100. 000 ευρώ μόνο για καύσιμα, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος συντήρησης που είναι δυσβάστακτο για τα ελικόπτερα των συγκεκριμένων μοντέλων…

6 με 7 σκάφη του Λιμενικού περιπολούν σε καθημερινή βάση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, από την Πρέβεζα μέχρι την Κέρκυρα. Το καθημερινό κόστος για την κίνηση των συγκεκριμένων μέσων ξεπερνά τις 5000 ευρώ με αποτέλεσμα τις δέκα ημέρες που σαρώνουν τα νερά του Ιονίου να έχουν συνολικά “κάψει” πάνω από 50.000 ευρώ.

Οι 40 άντρες των ΕΚΑΜ και τα δέκα ειδικά οχήματα που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στο κυνήγι των δραπετών έχουν λειτουργικά έξοδα περίπου 5000 ευρώ ημερησίως. Αυτά τα λεφτά αφορούν στα εκτός έδρας που ανέρχονται σε 50 ευρώ ημερησίως για κάθε ΕΚΑΜίτη, 30-40 ευρώ για τη διαμονή ενώ τα θηριώδη τζιπ και οχήματα που χρησιμοποιούν χρειάζονται ημερησίως πολλά ευρώ για καύσιμα. Με απλά λόγια, μόνο για τον τελευταίο μήνα έχουν δαπανηθεί πάνω από 150.000 ευρώ μόνο για τις δυνάμεις των ΕΚΑΜ.

10 βατραχάνθρωποι με 3 οχήματα. Και για αυτούς, το κόστος για τον καθένα σε ο,τι έχει να κάνει με τα εκτός έδρας, τη σίτιση και τη διαμονή τους ξεπερνά τα 80 ευρώ την ημέρα.

350 αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και των συνοριακών φυλάκων. Το μεγαλύτερο μέρος έχει αποσπαστεί στην Θεσπρωτία από άλλους νομούς οπότε δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς το κόστος τους αφού υπάρχουν και τα εκτός έδρας που είναι περίπου 80 ευρώ ημερησίως. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, με δεδομένο ότι οι αστυνομικοί επιχειρούν σε τρεις βάρδιες ημερησίως.

Δεκάδες οχήματα που χτενίζουν τα δάση και τα βουνά. Και εδώ είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς το κόστος για καύσιμα και την συντήρηση. Το καθένα από αυτά χρειάζεται περισσότερα από 80 ευρώ ημερησίως.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε του άντρες των ντόπιων αστυνομικών σταθμών, τους ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τις 25 θερμικές κάμερες, τους 15 ιχνηλάτες του στρατού αλλά και του αστυνομικους με σκύλους που παίρνουν μέρος στις έρευνες.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!