H “Ελένη” του Ευριπίδη στο θέατρο Κατσκήνωσης στην Παραμυθιά με γνωστούς ηθοποιούς

Η Πέμυ Ζούνη, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Νίκος Αρβανίτης, ο Αντώνης Καρυστινός, η Νίκη Παλληκαράκη, ο Γιάννης Κοτσαρίνης, ο Γιώργος Τσαπόγας, η Ευγενία Μαραγκού η Εύα Κάρτσακλα κι...

Η Πέμυ Ζούνη, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Νίκος Αρβανίτης, ο Αντώνης Καρυστινός, η Νίκη Παλληκαράκη, ο Γιάννης Κοτσαρίνης, ο Γιώργος Τσαπόγας, η Ευγενία Μαραγκού η Εύα Κάρτσακλα κι άλλοι γνωστοί ηθοποιοί, θα βρεθούν στο σανίδι του Θεάτρου Κατασκήνωσης στην Παραμυθιά, την Κυριακή 18 Αυγούστου στις 21:30 και θα παρουσιάσουν την Ελένη του Ευριπίδη.

Η «Ελένη» είναι χαρακτηριστικό δείγμα ιλαροτραγωδίας, μιας και εδώ το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Άλλωστε, η ίδια η υπόθεση του έργου τοποθετεί το εμβληματικό πρόσωπο της Ωραίας Ελένης όχι στην Τροία, αλλά στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή του Ευριπίδη, στην Τροία πήγε το αιθέρινο είδωλό της και η ίδια η Ελένη, αμόλυντη, αθώα και άσπιλη, περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στον γάμο της. Κι έτσι, ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό», όπως γράφει και ο Γιώργος Σεφέρης στη δική του «Ελένη»

Η παράσταση κινείται ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού, κρατώντας τις λεπτές ισορροπίες που ένα τέτοιο έργο απαιτεί, ενώ τονίζεται η «πιραντελική» διάστασή του με το παιχνίδι μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθαι». Η «άχρονη» όψη της παράστασης συνδυάζεται με τον ήχο ανακατασκευασμένων αρχαίων οργάνων, μιας και ο συνθέτης της παράστασης, Νίκος Ξανθούλης, έχει διεθνή αναγνώριση σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο στον τομέα της αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής μουσικής.

Προπώληση εισιτηρίων στο κατάστημα Γερμανός

Χορηγοί επικοινωνίας:
Παραμυθιά online www.paramythia-online.gr
Θεσπρωτία press www.thesprotia-press.gr

In this article

Join the Conversation