17 χρόνια μετά, ξαναλειτούργησε ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Δημητρίου στο Ζερβοχώρι Παραμυθιάς

Για πρώτη φορά, από το 1996, λειτούργησε το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, ο ομώνυμος Βυζαντινός Ναός του Ζερβοχωρίου Παραμυθιάς, που χρονολογείται...

Για πρώτη φορά, από το 1996, λειτούργησε το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, ο ομώνυμος Βυζαντινός Ναός του Ζερβοχωρίου Παραμυθιάς, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς συνέρρευσε στον ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος βρίσκεται στην λίστα με τα 15 καλύτερα βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου, και ο οποίος βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής αφού κινδύνεψε με κατάρρευση εξαιτίας της εγκατάληψης.

Τον Μάρτιο που μας πέρασε, ο εφημέριος του ναού, πατέρας Χρήστος Ζήκος, μέσω της paramythia-online.gr, σήμανε την έναρξη του μαραθωνίου αποκαταστάσης του ναού κινητοποιώντας την εκκλησία, πιστούς, φορείς και αυτοδιοίκηση, αρχικά για την υποστύλωση του ναού, ο οποίος έχει ενταχτεί σε πρόγραμμα ανακατασκευής από το Υπουργείο Πολιτισμού με το ποσό που έχει εγκριθεί να ανέρχεται στις 300.000 ευρώ. Το πρόγραμμα όμως έχει παγώσει ένεκα της οικονομικής κρίσης.

Ο αγώνας των κατοίκων του Ζερβοχωρίου, με μπροστάρη τον πατέρα Χρήστο Ζήκο, είχε αποτέλεσμα και οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον ναό, τον γλίτωσαν από την κατάρρευση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα. Ηταν όμως μια αρχή, που επέτρεψε σήμερα, μετά απο 17 χρόνια να ξαναλειτουργήσει την ημέρα εορτής του Αγίου στην μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος, σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Ζερβοχωρίου Παραμυθιάς και η εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Δημητρίου, τίμησαν την σημερινή ημέρα όπως αρμόζει και έδωσαν υπόσχεση για την συνέχεια των προσπαθειών, ώστε το βυζαντινό μνημείο του Ζερβοχωρίου, να ξαναγίνει ο ναός που όλοι αγάπησαν. Το παρόν έδωσε η Δήμαρχος Παραμυθιάς Σταυρούλα Μπραίμη, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσωποι φορέων και συλλογών, κ.α .

Δείτε εδώ τις εκκλήσεις του εφημέριου του ναού τον Μάρτιο του 2013, που ήταν και η αρχή των προσπαθειών που έφεραν το σημερινό αποτελέσμα και που προβλήθηκαν μέσω της paramythia-online.gr, σχεδόν σε όλα τα μέσα της Ηπείρου.


In this article

Join the Conversation