O Αντ. Μπέζας στο ΑΠΕ για ανασφάλιστους και νοσοκομειακή περίθαλψη

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα υγειονομικό δίκτυο προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ερωτηθείς για...

Σε ερώτηση αν έχει κοστολογηθεί το ύψος της δαπάνης που θα απαιτηθεί για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι «υπάρχουν πόροι. Πρώτ’ απ’ όλα υπάρχει ένα ποσόν της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, το οποίο ήδη έχει μεταβιβασθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, κι από το υπουργείο στους επιμέρους προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Αυτό το ποσόν των 50 εκατ. είναι το δημοσιονομικό ισοδύναμο από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και τα τσιγάρα. Θυμίζω στην αρχή του έτους έγινε μία μικρή αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καπνό και τα τσιγάρα, αντί του 25ευρου που είχε θεσμοθετηθεί το 2012 για την εισαγωγή στα νοσοκομεία. Το δεύτερο είναι ότι έχει μεταβιβασθεί επίσης στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας ένα ποσό της τάξης των 20 εκατ. από επιστροφή στο δημόσιο χρημάτων από υποθέσεις διαφθοράς. Άρα ξεκινούμε μ’ ένα ποσό, της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Εάν στους υφιστάμενους προϋπολογισμούς προστεθούν τα 70 εκατ. πιστεύουμε πως θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν».

Αναφορικά με το αν οι ανασφάλιστοι μετά το πέρας της νοσηλείας τους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και στην απαραίτητη μετεγχειρητική νοσηλεία, ο κ. Μπέζας ανέφερε ότι «σχεδιάζουμε ένα μοντέλο με βάση το οποίο ο ανασφάλιστος θα έχει την ίδια πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν κι οι ασφαλισμένοι πολίτες. Όταν θα οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες του μοντέλου αυτού θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις».

In this article

Join the Conversation