2 Αυγούστου: Ημέρα μνήμης και τιμής για το ολοκαύτωμα της Μίχλας Παραμυθιάς από τα Γερμανικά στρατεύματα

“Το ολοκαύτωμα της Μίχλας είναι μια τυπική περίπτωση των ολοκαυτωμάτων που είχαν προηγηθεί στο Κεφαλόβρυσο, τη Μουσιωτίτσα, το Κομμένο, την Παραμυθιά, τους Λυγγιάδες, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο και...

“Το ολοκαύτωμα της Μίχλας είναι μια τυπική περίπτωση των ολοκαυτωμάτων που είχαν προηγηθεί στο Κεφαλόβρυσο, τη Μουσιωτίτσα, το Κομμένο, την Παραμυθιά, τους Λυγγιάδες, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο και την Κλεισούρα, για να περιοριστούμε στις πιο γνωστές από τις δεκάδες εκτελέσεις που έλαβαν χώρα με πρωταγωνιστές μέλη της Βέρμαχτ από το 1943 μέχρι το τέλος της κατοχής. Μικρότεροως προς την κλίμακα, αλλά πανομοιότυπο ως προς την λογική που διέπει την εγκληματική πράξη: μας πλήττουν οι αντάρτες με την αντιστασιακή τους δράση, θα πληρώσουν οι άμαχοι. Τόσο απλά και τόσο βάρβαρα.” Με αυτά τα λόγια είχε περιγράψει το ολοκαύτωμα της Μίχλας ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Γκόντοβος.

Τους 15 νεκρούς του χωριού που έχασαν την ζωή τους στις 23 Αυγούστου του 1944, κατά την επίθεση των Γερμανών ενάντιων ανταρτών στην Μιχλα, τιμά το τοπικό συμβούλιο, ο πολιτιστικός σύλλογος και η αδελφότητα 5 Εκκλησιών, υπό την αιγίδα του δήμου Σουλίου, την Κυριακή 2 Αυγούστου στις 10:30, στο μνημείο των πεσόντων.

In this article

Join the Conversation