Με ουσία και μηνύματα η ομιλία του φιλόλογου Ευάγγελου Τσιρώνη στις εορτές Σουλίου!

Τον πανηγυρικό της ημέρας, κατά κοινή ομολογία ενδιαφέροντα και μεστό, στις εορτές Σουλίου εκφώνησε ο φιλόλογος Ευάγγελος Τσιρώνης, γενικός γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλοτόπου Σουλίου. Η ομιλία του...

Τον πανηγυρικό της ημέρας, κατά κοινή ομολογία ενδιαφέροντα και μεστό, στις εορτές Σουλίου εκφώνησε ο φιλόλογος Ευάγγελος Τσιρώνης, γενικός γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλοτόπου Σουλίου.

Η ομιλία του είχε ιστορική ουσία και σημασία και ανέδειξε διαχρονικά μηνύματα. Ο κ. Τσιρώνηςδεν εξιστόρησε απλώς τα κατορθώματα των Σουλιωτών, αλλά μέσα από αυτά θύμισε, με λιτό και ταυτόχρονα εύγλωττο τρόπο,  την αυτοθυσία τους, τη δύναμη της ψυχής και την αυταπάρνησή τους για την υπεράσπιση όχι μόνο του ιδανικού της ανεξαρτησίας, αλλά και του αξιακού ιδεώδους.

Και κατέδειξε, χωρίς θριοαμβολογίες, αλλά με καίριες επισημάνσεις, την αξιοπρέπεια και τη λεβεντιά τους.

Κατόρθωσε με απλό ύφος, αλλά καταθέτοντας το εσωτερικό του ήθος, όχι απλά να περιγράψει, αλλά να φωτίσει το γεγονός ότι οι ηρωικοί αγώνες των Σουλιωτών εξύψωσαν το φρόνημα των Ελλήνων και ήταν φωτεινό παράδειγμα για την ελευθερία της πατρίδας,  η οποία είναι «βγαλμένη απ’ τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά».

H. M.

In this article

Join the Conversation