Δίκη Βατοπεδίου: Τι ειπε στην απολογία του ο μοναχός Αρσένιος

Με τις απολογίες του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου συνεχίστηκε εχτές Πέμπτη η δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις...

Με τις απολογίες του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου συνεχίστηκε εχτές Πέμπτη η δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε θα υποβάλει την πρότασή της η εισαγγελέας για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων.

Και οι δύο κατηγορούμενοι προσπάθησαν να αντικρούσουν το βαρύ κατηγορητήριο για τις “χρυσοφόρες” ανταλλαγές ακινήτων της Μονής με οικόπεδα “φιλέτα” του Ελληνικού Δημοσίου. Υποστήριξαν ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο Βατοπέδι καθώς και οι παραλίμνιες εκτάσεις της. Οσον αφορά την ανταλλαγή ανέφεραν ότι ήταν κυβερνητική επιλογή.

Στις διαδικασίες των ανταλλαγών αναφέρθηκε κατά την απολογία του ο καταγόμενος απο την Παραμυθιά μοναχός Αρσένιος, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καλοπιστία της μονής και στη διάθεση συνεργασίας που επέδειξε κατά την έκβαση της ιστορίας αυτής:

«Λάθη μπορεί να έκανα, αλλά απατεώνας δεν είμαι. Αγαπώ τον Θεό πάρα πολύ. Και θα ήθελα να συνεχίσω το διακόνημά μου στο Άγιον Όρος. Χαρά μας θα ήταν να δούμε τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν να πάνε σπιτάκια τους» σημείωσε φορτισμένος. «Μας εξουσιοδότησε η Γεροντία, πήγαμε και είδαμε τον κ. Φωτιάδη στο υπουργείο, όπως κάνουν όλες οι μονές» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Μας είπε ότι είχε φόρτο εργασίας. Το θέμα δημιουργήθηκε μετά τον Αύγουστο του 2003, όταν κάποιοι από τους πολιτευτές άρχισαν να δημιουργούν θέματα. Πάντοτε είχαμε συμβιβαστική διάθεση. Όταν προχώρησε η διαδικασία, οι δικηγόροι ήρθαν και μας είπαν πάλι να κάνουμε προσπάθεια συμβιβασμού μέχρι να πετύχουμε το δίκιο μας. Με προτροπή των συμβούλων μας πήγαμε να κάνουμε παράσταση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων το 2008. Εμείς πάντα με καλή πίστη προσπαθούσαμε να βρούμε λύση και ζητούσαμε από το ελληνικό Δημόσιο, όπως θέλει, να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Και ενώ περιμέναμε πρόταση για να κρατήσουμε τη διαχείριση, ακούμε ότι «εσείς πρέπει να φύγετε». Και μάθαμε λίγο αργότερα ότι ο τρόπος αυτός είναι οι ανταλλαγές γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για να γίνουν οι αποζημιώσεις. Δεν μας άρεσε από την αρχή η ιδέα της ανταλλαγής. Ο κ. Μπασιάκος μάς είπε ότι ήταν κυβερνητική απόφαση η επιλογή αυτής της λύσης…». «Για τα συμβόλαια επιλέξαμε τον κ. Πελέκη. Εντιμότατος άνθρωπος, ο οποίος ήταν και στον Σύλλογο Φίλων του Αγίου Όρους.

In this article

Join the Conversation