H εκδήλωση του τοπικού ΚΚΕ για την Εξόρυξη Πετρελαίου +ΒΙΝΤΕΟ

Γράφει ο Ηλίας Κούτσης Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πολιτική εκδήλωση- συζήτηση που πραγματοποίησε η Οργάνωση Παραμυθιάς του ΚΚΕ την Δευτέρα 16 Απριλίου στην αίθουσα του ΦΟΠ, με θέμα:...

Γράφει ο Ηλίας Κούτσης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πολιτική εκδήλωση- συζήτηση που πραγματοποίησε η Οργάνωση Παραμυθιάς του ΚΚΕ την Δευτέρα 16 Απριλίου στην αίθουσα του ΦΟΠ, με θέμα: Εξόρυξη Πετρελαίου: τόνοι κερδών για το κεφάλαιο – Ενεργειακή φτώχεια για το λαό».

Την κεντρική ομιλία έκανε η Κατερίνα Μιχαλιού μέλος του Γραφείου Ηπείρου, Λευκάδας, Κέρκυρας ενώ στο τέλος έγιναν ερωτήσεις και συζήτηση με τους παραβρισκόμενους.

Αρχικά η Κατερίνα Μιχαλιού συνέδεσε το θέμα των υδρογονανθράκων με τις πρόσφατες πολεμικές εξελίξεις. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη νέα επίθεση ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας κατά της πολύπαθης Συρίας. Συνέδεσε τα όσα συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια με τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών και των περιφερειακών δυνάμεων.

Επισήμανε τους κινδύνους για τη χώρα μας και το λαό της από την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο (με την παραχώρηση και αναβάθμιση βάσεων κ.α). Επιπλέον έκανε καθαρή την ήδη γνωστή θέση το ΚΚΕ για την τουρκική προκλητικότητα- επιθετικότητα και την πιθανότητα ξεσπάσματος πολεμικών γεγονότων, θέση που πατά στο ότι το ΚΚΕ είναι ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στην περιοχή, ότι οι λαοί δεν έχουν πραγματικά να χωρίσουν κάτι μεταξύ τους και ότι σε περίπτωση απειλής της εθνικής κυριαρχίας το ΚΚΕ θα μπει μπροστά στην υπεράσπιση της χώρας μας χωρίς καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση (όπως έχει πράξει κάθε φορά που η Ελλάδα αντιμετώπισε εισβολείς).

Στη συνέχεια η Κατερίνα Μιχαλιού ανέλυσε διεξοδικά την πρόταση του ΚΚΕ για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Τόνισε ότι το πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η εξόρυξη πετρελαίου αυτή τη στιγμή σημαίνει: Αρπαγή του ενεργειακού πλούτου της περιοχής μας από το μονοπωλιακό κεφάλαιο, σοβαρή περιβαλλοντική απειλή για τη χλωρίδα, την πανίδα και φυσικά τους υδάτινους πόρους, μεγαλύτερο μπλέξιμο της χώρας και της περιοχής σε επικίνδυνα πολεμικά μονοπάτια, απειλή για άλλους κλάδους παραγωγικής δραστηριότητας στους οποίους δραστηριοποιούνται μικρομεσαίοι επαγγελματίες (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία κ.α), κανένα άμεσο ή έμμεσο όφελος για τον λαό της περιοχής (ούτε τα μεροκάματα θα αυξηθούν, ούτε η τιμή του πανάκριβου πετρελαίου θα μειωθεί για τα λαϊκά νοικοκυριά).

Τέλος επισήμανε ότι γενικά το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Ασφαλώς και θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο ενεργειακός και ορυκτός πλούτος της περιοχής μας και της χώρας και να συμβάλει στην πραγματική ενεργειακή αυτάρκεια. Η αξιοποίηση αυτή όμως πρέπει να γίνει προς το συμφέρον του λαού μας με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό, με σεβασμό στο περιβάλλον, με ισόρροπη ανάπτυξη σε σχέση με άλλους υφιστάμενους κλάδους και θέσεις εργασίες με πλήρη δικαιώματα.

In this article

Join the Conversation